Kira

Kira sözleşmesi nasıl sonlandırılabilir? Kiracısını tahliye etmek isteyenler aman dikkat!

Fahiş kiralar sebebiyle ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan tartışmalar devam ediyor. Peki kira sözleşmesi nasıl sonlandırılabilir? İşte ayrıntılar...

Son zamanlarda enflasyonda yaşanan fahiş yükselişler, satılık ve kiralık konut fiyatlarını da etkiledi. Fahiş kira artışları sebebiyle, konut sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan kavgalar da büyüdü. Anlaşmazlıklar, çeşitli davalar açılmasına, iki tarafın da süreç içerisinde gerginlikler yaşamasına sebep oldu. 

Kiracılar, konut sahiplerinin kirayı fahiş derecede artmasına tepki gösterirken, ev sahipleri de enflasyonun altında kalan kiranın, güncel seviyelere çekilmesinden şikayetçi oluyor. 

Gayrimenkul işletme sahibi Emin Altay ile Avukat Deniz Hazal Uysal, ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıklara ve kira sözleşmelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. 

İKİ TARAF DA FEDAKARLIK YAPMALI 

Çanakkale Gündem'de yer alan habere göre; gayrimenkul işletme sahibi Altay, kira yükselişleri sebebiyle yaşanan anlaşmazlıkların yasal süreçler izlenerek ya da ikili anlaşmalarla çözülmesi gerektiğine dikkat çekti. 

Avukat Uysal ise, anlaşmazlıklarda son zamanlarda ciddi artışların olduğunu fakat 1 Eylül 2023'ten itibaren açılacak olan kira uyuşmazlıklarına ilişkin davalarda arabulucuya başvurma şartının olduğunu belirtti.

Emin Altay, 2 senedir kira zamlarının yüzde 25'te kalmasının ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirdiğinin altını çizdi ve "Aslında her iki tarafın da kendilerinden biraz fedakarlık yaparak anlaşmaya varmaları gerekiyor. Aksi takdirde mahkemeleşme ve kira tespit davaları açılıyor. Bunlara gerek olmadan her iki tarafın da bir araya gelerek, anlaşma yolları ile çözmeleri gerekli" diye konuştu. 

Altay, bunun hukuki bir süreç olduğunu dile getirdi ve burada avukatın da görüşlerini bildirmesi gerektiğini söyledi. 

10 SENE SONRA BİLDİRİMLE SÖZLEŞME BİTİRİLEBİLİR

Avukat Deniz Hazal Uysal da 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren uygulanacak yükselişlerde de taraflar arasında yapılan sözleşmedeki oran baz alınarak artış yapılacağını dile getirdi. 

Uysal, "Kiracının tahliyesi konusunda ise Türk Borçlar Kanununun 347 ve devamı maddelerinde bildirim yoluyla tahliye ile ilgili hükümler, 350 ve devamı maddelerinde ise dava yoluyla tahliyeye ilişkin hükümler düzenlenmiş durumda. Dava yoluyla tahliyede konut sahibinin kiracıyı çıkartma hakları kanunda sebeplere dayalı şekilde dava açılabiliyor. Bu özel fesih sebepleri kiracı aleyhine değiştirilemiyor" açıklamasında bulundu.

Uysal, kanunda sayılan özel hallerin ise ihtiyaç sebebiyle tahliye, yeni malik konut ihtiyacı nedeniyle tahliye, konutta yeniden inşa ya da imar gerekmesi sebebiyle tahliye, tahliye taahhütnamesinin mevcut olması, kiracı tarafından kiranın ödenmemesi üzerine ihtar yollanması, kiracı ve eşinin aynı ilçede bir konutu bulunması durumları olduğunu söyledi. 

Avukat Uysal, konuya ilişkin "Belirli süreli sözleşmelerde kiracı, süre bitiminde yapmadıkça sözleşme aynı koşullarla 1 sene uzatılmış sayılır. Kiraya veren sözleşme süresinin sona ermiş olmasına dayanarak sözleşmeyi bitiremez. Fakat 10 senelik uzama süresi sonunda kiraya veren her uzama yılı bitiminden en az 3 ay önce bildirimde bulunmak şartıyla herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeyi sonlandırabilir" bilgilerini verdi. 

Uysal, Belirsiz sürelilerde ise kiracının her zaman, kiraya verenin ise sözleşme başlangıcından 10 sene geçtikten sonra genel hükümlere göre bildirimle sözleşmeyi sona erdirebileceğinin altını çizdi. 

Son dakika! Malatya'da korkutan deprem!

1945'te yazlık evlerin fahiş kira bedelleri çileden çıkarttı! İşte Büyükada ve Suadiye'deki kiralık yazlık evler

Parası olan nereye yatırmalı? Uzmanı kesin ve net cevap verdi!