Kira sözleşmesi noterde mi yapılmalı?
Kira sözleşmesi esaslarının yer aldığı Borçlar Kanunu gereğince sözleşme yazılı olarak yapıldığı gibi sözlü bir şekilde de yapılabiliyor. Peki, kira sözleşmesi noterde mi yapılmalı? İşte yanıtı..
Kira sözleşmesi noterde mi yapılmalı?
Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.
Kira sözleşmesinin nasıl yapılması gerektiği, Borçlar Kanununda açıklanıyor. Kanun gereğince kira sözleşmesi yazılı olarak yapıldığı gibi sözlü bir şekilde de yapılabiliyor.
Ancak, yaşanacak herhangi bir olası sorunda, ispat açısından kira sözleşmesinin yazılı olarak yapılması gerekiyor. Peki, kira sözleşmesi noterde mi yapılır? Kira sözleşmesi noterde mi yapılmalı?
Kira sözleşmesi, noter aracılığı ile yapılabiliyor. Ancak kanunda sözleşmenin noterde yapılması gibi bir zorunluluk da bulunmuyor.
İsteyen kimseler, imzaladıkları sözleşmeyi, noterde onaylatabiliyor. Noter huzurunda kira sözleşmesini imzalamak, ileride yaşanabilecek sorunların önüne daha çabuk geçmesi açısından tercih ediliyor.
Kira sözleşmesi örneği..
Dairesi
Mahallesi
Cadde/Sokağı
Numarası
Kiralananın Cinsi
Kiralayan Adı Soyadı
Kiralayanın T.C. Kimlik No
Kiralayanın Adresi
Kiracının Adı Soyadı
Kiracının T.C. Kimlik No
Kiracının Adresi
Akdin Başlangıç Tarihi
Akdin Süresi
Yıllık Kira Bedeli
Aylık Kira Bedeli
Kira Bedelinin Ödeme Şekli
Kiralananı Kullanım Şekli
Kiralananın Durumu
Kiralananla Birlikte Teslim Edilen Demirbaşlar
İmzalar
Tarih
Kira sözleşmesi kanunu 2014!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com