27 / 04 / 2024

Kira sözleşmesi nasıl yapılır?

Kira sözleşmesi nasıl yapılır?

Mülk kiralama için kiracı ve mülk sahibi arasında yazılı bir kira sözleşmesi yapılmalıdır. Peki, kira sözleşmesi nasıl yapılır? Kira sözleşmesi icin ne gerekli? Ev kira sözleşmesi nerede yapılır? Resmi kira sözleşmesi nasıl yapılır? İşte ayrıntılar...



Ev ya da iş yeri gibi mülklerin kiralanmasında, kiracı ile mülk sahibi arasında yazılı bir anlaşma yapılması gereklidir. Bu yazılı anlaşmaya "kira sözleşmesi" denir.

Kira sözleşmesi, mülk sahibi ile kiracı arasında büyük önem taşır, çünkü imzalanan kira sözleşmesi ile hem kiracı hakları hem de mülk sahibinin hakları yasal olarak güvence altına alınmış olur. Aynı zamanda, gelecekte yaşanabilecek anlaşmazlıkların önüne geçmek için sağlam bir düzenleme sağlar.

Kira sözleşmesi, taraflar arasındaki hak ve sorumlulukları netleştirerek, her iki tarafın da karşılıklı olarak adil bir şekilde korunmasını sağlar. Kiracı, mülkü belirli bir süre boyunca kullanma hakkını elde ederken, mülk sahibi de mülkünün düzgün bir şekilde kullanılmasını ve korunmasını sağlama hakkını elde eder.

1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?KİRA SÖZLEŞMESİ NEDİR?

6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun kapsamına alınmasıyla kira kontratları, artık kiracı ve mülk sahibi arasında önemli bir borç-alacak ilişkisine dönüşmüştür. Bu nedenle, kira sözleşmeleri büyük bir önem arz etmektedir.

Türk Borçlar Kanunu'nun 299. maddesine göre kira sözleşmesi, "Bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakan kiraya veren ile buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlenen kiracı arasında yapılan sözleşmedir."

Kira sözleşmesi için kullanılan belge, kırtasiyelerden kolayca temin edilebilir. Sözleşmede, kiracının mülk sahibine aylık kira bedelini, kira süresini ve kira artış oranlarını belirten bilgiler mutlaka yer almalıdır. Daha güvende hissetmek isteyen taraflar ise bu sözleşmeyi noter huzurunda imzalayarak resmileştirebilirler.

Peki, kira sözleşmesi nasıl yapılır? Kira sözleşmesi icin ne gerekli? Ev kira sözleşmesi nerede yapılır? Resmi kira sözleşmesi nasıl yapılır? İşte ayrıntılar...


Geri Dön