09 / 05 / 2024

Kira sözleşmesi nasıl yapılır?

Kira sözleşmesi nasıl yapılır?

Mülk kiralama için kiracı ve mülk sahibi arasında yazılı bir kira sözleşmesi yapılmalıdır. Peki, kira sözleşmesi nasıl yapılır? Kira sözleşmesi icin ne gerekli? Ev kira sözleşmesi nerede yapılır? Resmi kira sözleşmesi nasıl yapılır? İşte ayrıntılar...



KİRA SÖZLEŞMESİ NASIL DOLDURULUR?

Kira sözleşmesi, mülk sahibi olarak kiraya veren ile mülkü kiralayan arasında yapılan ve üç bölümden oluşan bir sözleşmedir.

KİRALAMA İLE İLGİLİ

Kiralanacak mülkün türü ve adresi ile birlikte mülk sahibinin iletişim bilgileri belirtilir. Kiralanacak yerin adresi ve iletişim bilgileri de ayrıca bu belgede yer alır. Kiralama sürecinin başlangıç ve bitiş tarihleri açıkça belirtilirken, kira bedeli de net bir şekilde ifade edilir. Tarafların eksiksiz bilgi sağlaması gereken en önemli bölüm budur.

KİRALANAN MÜLK İLE BİRLİKKE TESLİM ALINAN DEMİRBAŞLAR

Kiralanan mülkle birlikte belirli demirbaşlar da kiracı tarafından sahiplenir. Kombi, elektrik ve su sayaçları gibi ekipmanlar bu kapsama girer ve bu bilgiler belgede açıkça yer alır. Aidat bilgileri, depo alanı ve posta kutusunun anahtarları gibi diğer önemli bilgiler de ayrıca bu bölümde yazılır. Kiracı, söz konusu demirbaşları ve ek bilgileri de eksiksiz ve doğru şekilde doldurmayı taahhüt eder.

KİRA SÖZLEŞMESİYLE İLGİLİ GENEL KOŞULLAR

Yukarıdaki ilk iki bölüm haricinde, tüm bilgiler maddeler halinde yazılmıştır. Kiralanan evin dekorasyonu, kiranın yatırıldığı banka hesabı ve diğer hususlar tek tek sözleşmeye eklenir. İmzalanan kira sözleşmesi, biri kiracıda, diğeri mal sahibinde kalacak şekilde iki nüsha olarak doldurulmalıdır.

1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?KİRA SÖZLEŞMESİ HAZIRLANIRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN!

  1. Kiraya veren, mülk sahibi olduğunu tapu veya vekalet belgesi ile kanıtlamalı ve bu belgeyi görerek sözleşmeyi doldurunuz.
  2. Sözleşmede, kiralanan mülke ait temel bilgileri yazmayı unutmayın, örneğin; adres ve mülkün türü (ev, işyeri vb.).
  3. Kiraya veren ve kiracının kişisel bilgilerini eksiksiz olarak doldurun ve T.C. kimlik bilgilerini doğru bir şekilde ekleyin.
  4. Kira bedelini ve ödeme tarihlerini, taraflar arasında anlaşılan şekilde sözleşmeye dahil edin.
  5. Sözleşmedeki tarihlerin doğruluğunu kontrol edin ve gerektiğinde düzeltmeler yapın.
  6. Kiralanan mülkte bulunan demirbaş eşyaları belirleyip, bu bilgileri de sözleşmeye ekleyin.
  7. Sözleşmeyi, kefiller huzurunda imzalamak daha sağlam olacaktır ve her sayfanın imzalanmasını sağlayın.
  8. Kira bedelinin ödeneceği banka hesap bilgilerini ve ödeme yöntemini detaylı bir şekilde belirtmeyi unutmayın.
  9. Depozito tutarını ve iade şartlarını açık bir şekilde belirleyin, depozito ödemesini ve geri alınma koşullarını detaylandırın.
  10. Kira bedeli havale veya EFT olarak gönderilecekse açıklama kısmına "2023 Temmuz kira bedeli" gibi belirgin bir açıklama ekleyin.
  11. Sözleşmenin diğer kısımları genellikle yasal hükümler içerir. Bu kısımları okuduktan sonra tarafların imza aşamasına geçmesi uygun olacaktır.

Unutmayın, bir kira sözleşmesi hazırlarken tüm detayları eksiksiz ve anlaşılır bir şekilde belirtmek, taraflar arasında olası anlaşmazlıkları önlemek için önemlidir.


Geri Dön