Kira sözleşmesi olmayan kiracılar aman dikkat! İspatlayamazsınız yandınız!
Mülk sahibi ile kiracı arasında gayrimenkul kiralanırken bir kontrat imzalanıyor. Ancak bazı kişiler bu aşamayı atlayabiliyor. Peki, Kira sözleşmesi yoksa kiracı ve ev sahibinin hakları ne olur? Kira sözleşmesi olmayan kiracılar aman dikkat!
Kiracılar ile mülk sahibi arasında yaşanan olaylardan sonra her iki tarafta haklarının neler olduğunu merakla sorguluyor. Araştırmalar yoğunlaşırken kontratsız kiracı hakları da merak ediliyor. Bilindiği üzere son dönemde kiracılık bir sosyal sorun haline geldi.
Mahkemeler ve arabuluculuk davalarına bakan alanlar kiracı ev sahipleriyle doldu taştı. Hal böyle olunca kiracılar ve ev sahipleri haklarını tam olarak öğrenmek istiyorlar.
Uşakgündem'de yer alan detaylara göre, bir kiracının en büyük yasal güvencesi kira sözleşmesi diyebiliriz. Fakat kira sözleşmesi yoksa yani kontratsız kiracı için hangi haklar bulunuyor.
KİRA SÖZLEŞMESİ OLMAYAN KİRACININ HANGİ HAKLARI VARDIR?
Türk Borçlar Kanununa göre kira sözleşmelerinin yazılı olması şartı yok. Dolayısıyla kontratsız kiracının hakları kira sözleşmesi olan kiracının haklarından farklı olmuyor. Kiracılar için tek sorun kiracı olunduğunun ispatlayabilmesi konusu. Kira sözleşmesinin önemi işte burada ortaya çıkıyor. Kiracı olunduğuna ilişkin yazılı belge olan kira sözleşmesi kiracıların işini kolaylaştırıyor.
Yazılı kira sözleşmesinin olması kiracıların hakkını yok etmiyor. Kiracı ev sahibine düzenli kira ödüyorsa ve bu kira banka üzerinden ödeniyorsa ya da elden ödenip yazılı belge alınıyorsa kiracılık kolay bir şekilde ispat ediliyor.
Kiracı olduğu ispat edildiğinde ise tüm kiracıların hangi hakkı varsa kontratsız kiracıların da aynı hakları oluyor. Ev sahibi kafasına estiği gibi kiracıyı evden çıkmaya zorlayamaz ve kira zammı yapamaz. Bu durum karşısında kiracıları yasalar koruyor.
Kira sözleşmesi olmayan kiracılar için gerçekleştirilen uygulamalarda bir fark bulunmuyor. Fakat dikkat edilmesi gereken bir detay göze çarpıyor. Kontratsız kiracılık riskli bir durum. Ev sahibine kira elden ödenip yazılı belge alınamıyorsa ve kira ödemesine dair şahit de yoksa o zaman kiracılığı ispat etmek oldukça zor olacak. Bunun için kira sözleşmesinin yazılı olarak yapılması tavsiye ediliyor.
İstanbul’da 4 kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 44 bin TL'yi aştı!
Çayırova Belediyesi Kocaeli'de arsa satacak! Fiyatı adeta dudak uçuklatıyor!
Tokat Belediyesi düğmeye bastı! 11 Mahallede 3 bin 199 konut dönüşecek!