Kira sözleşmesi bitince kiracı çıkarılabilir mi? Kiracı hangi şartlarda evden çıkarılır?
Ev sahipleri ve kiracılar arasında en çok tartışmaya sebep olan konulardan biri de kira sözleşmesi bitince kiracı evden çıkarılabilir mi? oluyor. Ev sahiplerinin kiracısını evden çıkarabilmesi için bazı fesih sebepleri gerekiyor. İşte tüm merak edilenler... Bu sözleşme hem mal sahibinin hem de kiracının haklarını korumuş oluyor
Kira sözleşmeleri, gayrimenkul kiralama işlemlerinde taraflar arasında yapılan anlaşmaya istinaden hazırlanıyor ve imzalanıyor. Bu sözleşme hem mal sahibinin hem de kiracının haklarını korumuş oluyor. Kira sözleşmelerinde; kira bedeli, ödeme tarihleri, artış oranları ve sözleşme süresi yer alıyor.
Yasa gereği kira sözleşmesi süre bitiminde sona eriyor. Ancak kiracının kiralanan taşınmazın tahliyesine ilişkin bir beyanda bulunmaması yahut kira sözleşmesinin devam etmesine ilişkin beyanda bulunması halinde sözleşmenin aynı koşullarla 1 kira dönemi daha devam ettiği kabul ediliyor.
Türk Borçlar Kanunu kapsamında yer alan açıklamalara göre; kiracı, sözleşmenin bitmesine en az 15 gün kala taşınmazı tahliye edeceğini ve sözleşmeyi sona erdireceğini bildirirse sözleşme sona erecektir. Kiraya verenin kural olarak, sözleşmenin sona ermesiyle birlikte kiracıyı evden çıkarmak gibi bir hakkı bulunmuyor.
Kiraya verenin kiracıyı taşınmazdan çıkarma hakkı belli koşulların varlığı halinde olabiliyor. Peki, ev sahibi kiracısını hangi şartlarda evden çıkarabilir? İşte tüm detaylar...
Tahliye Taahhütnamesi
Kira sözleşmesi işlemi gerçekleştirildikten sonra kiracıdan yazılı olarak tahliye taahhütnamesi alınmışsa, kira sözleşmesi bitince kiracı çıkarılabiliyor. Ancak tahliye taahhütnamesinde kiracının çıkacağı tarih net bir şekilde yer alması gerekiyor.
Kira Sözleşmesi 10. Kez Yenilenmişse
Kira sözleşmesinin kiracı tarafından bahsettiğimiz şekilde 10 kez yenilenmesinin üzerinden yani kira sözleşmesinin ilk yapılışının 11. yılından sonra her uzama yılının bitiminden 3 ay öncesinde yazılı bildirimde bulunarak mülk sahibinin kira sözleşmesini sona erdirme hakkı bulunuyor.
Ev Sahibinin Gereksinimi Sebebiyle Tahliye
Eğer söz konusu evin veya işyeri sahibinin; eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu kişi için zorunlu olarak gereksinim duyulursa kiracı tahliye edilebilir.
Yeniden İnşa ve İmar Nedeniyle Tahliye
Söz konusu ev veya işyerinde esaslı onarım veya inşa – imar yapılacak ise ve bu işlemler sırasında taşınmazın kullanımı imkansızlaşacaksa bu durumda gene sözleşme sona erdirilebilir. Ancak kira sözleşmesinin süresinin bitmesi beklenmelidir.
Ev – İşyerinin Satılması Durumunda Tahliye
Taşınmazı sonradan edinen yani satın alan, bağış yoluyla vs. alan kişi; eğer kendisi, altsoyu, üstsoyu veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu kişi için bu taşınmaz zorunlu olarak boşaltılmalı ise bu durumda taşınmazı edinme tarihinden başlayarak 1 ay içerisinde kiracıya yapacağı bildirimle kiracıyı çıkarma hakkına sahiptir.
Kira Bedeli Ödenmemişse
Kira bedelinin ödenmediği bazı hallerde kiraya veren belirli prosedürlere uyarak kiracısını çıkarma hakkına sahiptir.
Yukarıda da belirttiğimiz sebeplerden ötürü ister 1 yıllık kira sözleşmesi bitince olsun ister bundan sonra uzatılan kira sözleşmeleri için olsun kiraya veren kendi iradesi ile sebepsiz olarak sözleşmeyi sona erdiremiyor. Ancak bu saydığımız hallerde kiraya verenin kira sözleşmesini sona erdirme hakkı bulunuyor.
2022 Nisan ayı kira artış oranları belli oldu! Ev sahipleri ve kiracılar dikkat!
Kentsel dönüşüm kira yardımı 2022 ne kadar?
Evi kirada olanlar dikkat! Kiracınız bunu yapmıyorsa...