28 / 04 / 2024

Kira sözleşmesi ölümle sona erer mi?

Kira sözleşmesi ölümle sona erer mi?

Kira sözleşmesinde taraflardan her biri, kira ilişkisinin devamını kendisi için çekilmez hâle getiren önemli sebeplerin varlığı durumunda, sözleşmeyi feshedebiliyor. Peki, kira sözleşmesi ölümle sona erer mi?



Kira sözleşmesi ölümle sona erer mi?

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor.


Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilir. Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılır.


Kira süresi boyunca kiracı ve mal sahibinin karşılıklı olarak birbirinin haklarını engellememeleri ve üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerekiyor.


Kiracı, kira süresi boyunca kira bedelini ödemekle mükellef oluyor, mal sahibi de haklı bir neden olmadıkça kiracısından tahliyesini isteyemiyor.


Kira sözleşmesi olağanüstü fesih

Taraflardan her biri, kira ilişkisinin devamını kendisi için çekilmez hâle getiren önemli sebeplerin varlığı durumunda, sözleşmeyi yasal fesih bildirim süresine uyarak her zaman feshedebilir.


Hâkim, durum ve koşulları göz önünde tutarak, olağanüstü fesih bildiriminin parasal sonuçlarını karara bağlar. Peki, kira sözleşmesi ölümle sona erer mi?


Kiracının ölmesi durumunda mirasçıları, yasal fesih bildirim süresine uyarak en yakın fesih dönemi sonu için sözleşmeyi feshedebilirler.



Kira kontratı yenileme işlemleri!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com







Geri Dön