Emlak Konut

Kira sözleşmesi yaparken nelere dikkat edilmeli? 2022 Kira kontratı örneği nasıldır?

Kira sözleşmesi, mal sahibi ile kiracı arasındaki ilişkiyi düzenleyen bir tür kurallar bütünüdür. Ve ne kadar ayrıntılı ve doğru olursa, tarafların uyuşmazlıkları çözmesi o kadar kolay olur. Peki Kira sözleşmesi yaparken nelere dikkat edilmeli? 2022 Kira kontratı örneği nasıldır?Bu sözleşme ile ev sahibi ve kiracının hak ve yükümlülüklerini, konut için ödeme prosedürünü, evi tutma şartlarını belirler

Bir kişi bir daire kiralamak isterse önce kira sözleşmesi yapması gerekmektedir. Bu sözleşme ile ev sahibi ve kiracının hak ve yükümlülüklerini, konut için ödeme prosedürünü, evi tutma şartlarını belirler. Yazılı bir sözleşmenin ihlali durumunda çıkarlarınızı koruyabilirsiniz.  Peki her sene yenilenen kira sözleşmeleri nasıl yenilenecek, dikkat edilmesi gereken kurallar neler, kira kontratı örneği nasıldır?

Sözleşme ile birlikte kiracı, mülkün zarar görmesinden kaynaklanan zararları tazmin etmek için kesin olarak tanımlanmış bir süre içinde mülk için ödeme yapmakla yükümlü olacaktır. Ev sahibi ise kiracıyı mülkten zamanından önce tahliye edemeyecek, beklenmedik bir şekilde maliyeti artıramayacaktır.

Ev sahibine teminat olarak, kiracı tarafından devredilen depozito şeklinde bir güvenlik teminatı verilmektedir. Kira ilişkisinin sona ermesi sırasında, bu depozito, mülkün yetersiz amortismanı ile orantılı tüm maliyetleri kapsar (örneğin, ekipman bozulursa, mobilya hasar görürse, cam kırılırsa vb.)

Bu aşamada bir diğer önemli nokta ise dairenin ev sahibine ait olduğunu doğrulayan belgelerin doğrulanmasıdır. Ayrıca, belgelerin kopya değil, orijinal olması gerekir.

Sözleşme kiralık daire ile ilgili tüm bilgileri belirler: tam adres, alanı ve kadastro numarası. Ayrıca dairede bulunan ve kullanım için kiracıya devredilen mülklerin ayrıntılı bir listesini gösterir. Burada ayrıca kiralanan konutun rehnedilmediğini ve başka kişilerin haklarına tabi olmadığını belirtmek gerekir.

Burada ev sahibi ve kiracının yanı sıra dairede kalıcı veya geçici olarak yaşayacak diğer kişilerin kimlik bilgilerini yada pasaport verileri kaydedilir. Örneğin, kiracı tek başına oturuyorsa, ancak ebeveynleri veya akrabaları kendisine gelebilirse, bunu sözleşmede belirtebilir. Ev sahibi, dairede sözleşmenin öngörmediği bir “kalabalık” olduğunu görürse, bu durum kiralamanın feshedilmesine neden olabilir.

Kira sözleşmesinin süresi tarafların kendileri tarafından seçilir. Kısa vadeli (11 aya kadar) veya uzun vadeli (1 yıldan itibaren) sonuçlandırılabilir. Taraflar sözleşmenin süresini belirtmemişlerse sınırsız sayılır.

Kira sözleşmesinde ayrıca ödeme tarihleri mutlaka belirtilmelidir. Sizler için örnek olarak 2022 kira kontratı örneğini bu haberimizde paylaşıyoruz. İşte 2022 Kira kontratı örneği