Kiracılar dikkat! Yüzde 25'in üzerinde kira artışını kabul ettiyseniz bunu mutlaka yapın
Yüzde 35'lik sınırın üzerinden üç ay geçti. Ev sahipleri ve kiracılar yüzde 25'in üzerinde rakamlarda uzlaşmaya başladı. Gayrimenkul Hukuku Uzmanı kiracılara önemli bir uyarıda bulundu.Ev sahipleri resmi olarak açıklanan enflasyon rakamının bile yüzde 80'i aşmışken kira artış oranının yüzde 25 ile sınırlandırılmasına tepki gösterirken, kiracılar da daha yüksek kiralarla karşılaşmamak için ev sahiplerinden gelen yüksek kira artışlarında uzlaşmaya gitmeye çalışıyor
Konut kiralarındaki artış oranının yüzde 25 ile sınırlandırılmasının üstünden üç ay geçti ancak bu sınıra uyan neredeyse yok gibi. Ev sahipleri resmi olarak açıklanan enflasyon rakamının bile yüzde 80'i aşmışken kira artış oranının yüzde 25 ile sınırlandırılmasına tepki gösterirken, kiracılar da daha yüksek kiralarla karşılaşmamak için ev sahiplerinden gelen yüksek kira artışlarında uzlaşmaya gitmeye çalışıyor. İktidar tarafından ikinci altı ayda kira artışlarına yüzde 25 sınırı getirilmemiş olsaydı kira artışlarında uygulanan 12 aylık TÜFE esas alınarak Ağustos ayında uygulanması gereken kira artışı yüzde 54,69 olacaktı. sözcü.com.tr'nin haberine göre, her ne kadar kira artışına yüzde 25'lik sınır getirilmiş olsa da sahada bu orana uyan ev sahibi neredeyse yok gibi. Bilindiği gibi yüzde 25'lik kira sınırı 1 Temmuz 2023 yılına kadar sürecek.
Konuyla ilgili değerlendirme yapan İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa da “Yüzde 25 sınırını uygulayan çok fazla yok” diye konuştu. Ev sahiplerinin bir önceki yıl olduğu kadar yüksek kiralar talep etmediğini ifade eden Aşa, “Dışarıda yeni kiracı olarak girecekleri evde kiralar çok daha yüksek olacağı için kiracılar da ‘ben sadece bu kadar artış yaparım’ inadından yavaş yavaş vazgeçiyor" dedi. Aşa, "Bu nedenle tarafların bir şekilde uzlaştıklarını, yüzde 25 olmasa da makul buldukları daha yüksek bir oranda anlaştıklarını gözlemliyoruz” şeklinde konuştu.
Yüzde 25'lik yasal kira sınırının üzerinde kira artışını kabul eden kiracılara uyarıda bulunan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, oturdukları evde 5 yılını doldurmamış kiracıların, yasal olarak yüzde 25’lik artış yaptıkları takdirde, ev sahibinin başka hiçbir artış talep edemeyeceğini söyledi. Kiraz, ev sahibi ve kiracının yüzde 25'lik sınırının üzerinde bir artışta uzlaşmaları durumunda bunu mutlaka yazılı hale getirerek kayıt altına almaları gerektiğini belirtti. Kiraz, "Ev sahibi ve kiracı karşılıklı olarak yasal sınır olan yüzde 25’in üzerinde bir kira artışında uzlaşırlarsa, kira sözleşmesine ek protokol yapılarak mutlaka yazılı hale getirilmeli” şeklinde konuştu.
Almanya’da emlak krizi büyüyor! Sosyal konut açığı çok fazla!
Kira fiyatlarındaki artış o sektöre ilgiyi artırdı! Yeni kazanç kapıları oluştu
2022 Kira artış oranı: Kira sözleşmesi 5 seneyi aşanlar ne yapacak?