Kira sözleşmesinde dikkat edilecek hususlar nelerdir?
Ev ya da iş yeri gibi bir mülk kiralayacak olanlar için kira kontratı çok önemli. İmzalanan kontrat ile her iki tarafın da hakları yasal olarak güvence altına alın. Peki kira kontratı hazırlarken nelere dikkat edilmeli? İşte dikkat edilmesi gerekilenler...
Kira kontratı, ev veya iş yeri gibi bir mülkün kiralanacağı zaman kiracı ile mülk sahibi arasında yapılan yazılı anlaşmadır. Taraflar arasında yaşanabilecek sorunların önüne kira sözleşmesiyle geçilebilir. İmzalanan kontrat ile her iki tarafın da hakları yasal olarak güvence altına alınır.
Habertürk'te yer alan habere göre; Kira kontratı hemen her yerde bulabileceğiniz 4 sayfadan ibaret olan tek tip bir sözleşmelerdir. Peki kiracı ile kiraya veren kişi arasında imzalanması gereken kira sözleşmesi nasıl hazırlanır?
KİRA KONTRATI NEDİR?
Kira kontratı, Türk Borçlar Kanunu 29. maddesinde ise "Kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme" şeklinde belirtilir.
KİRA SÖZLEŞMESİ NASIL HAZIRLANIR?
Kiraya veren ev yada iş yeri sahibi ve mülkü kiralayan arasında yapılan kira sözleşmesi 3 aşamadan oluşur.
Kiralama ile ilgili bilgiler
Kiralanacak olan mülkün cinsi, adresi, mülk sahibi ile kiralanacak yerin adresi ve iletişim bilgileri, kiralama sürecinin başlangıcı ve bitişi ile birlikte kira bedeli yazılır. Bu bilgiler, eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır.
Teslim edilen demirbaşlar
Kiralama yapılan mülkle ilgili belli başlı demirbaşları da sahiplenmiş olursunuz. Kombi, elektrik ve su sayaçlarının yer aldığı bu bölüme, aidat bilgileri, depo ve posta kutusunun anahtarları gibi bilgiler de burada yer alır.
Sözleşmeyle ilgili genel koşullar şöyle:
Kiralanan mülk içinde yapılacak tadilatlar, kiranın yatırılacağı banka hesabı gibi diğer bilgiler ise maddeler halinde sözleşmeye eklenir.
Yapılan kira kontratı ikişer nüsha olarak doldurulmalı ve nüshalardan biri kiracıda diğeri ise mülk sahibinde bulunmalıdır.
KİRA SÖZLEŞMESİ HAZIRLANIRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN!
- Kiraya verenin mülk sahibi olduğuna ilişkin tapuyu ya da vekaleti görerek kontratı doldurun.
- Kontrata mülke ilişkin bilgiler olan adres, mülkün niteliği (ev, işyeri) gibi temel bilgileri yazın.
- Daha sonra kiraya veren ve kiracıya ilişkin kişisel bilgileri eksiksiz doldurun. T.C. kimlik bilgilerinin yazıldığından emin olun.
- Kiralayan ile anlaştığınız kira bedelini ve ödeme tarihlerini de yazın.
- Kira kontratında bulunan tarihlerin doğru olmasına dikkat edin.
- Kiralanan mülkün içindeki demirbaşlara ait bilgileri doldurun.
- Kira kontratını kefiller huzurunda imzalamanız çok daha sağlıklı olur. Kira kontratının bütün sayfalarında her iki tarafın imzaları mutlaka olmalı.