29 / 04 / 2024

Kira sözleşmesinde hangi bilgiler yer almalı?

Kira sözleşmesinde hangi bilgiler yer almalı?

Ev ya da kiracı arama sürecinin sonlandığının resmileştiği kira sözleşmeleri, ev sahibi kiracı ilişkilerindeki en önemli adım olarak biliniyor. Peki, kira sözleşmesinde hangi bilgiler yer almalı?



Kira sözleşmesinde hangi bilgiler yer almalı?

6098 Türk Borçlar Kanunu kapsamında kira sözleşmesi şu şekilde tanımlanmış: “Kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme” olarak karşımıza çıkıyor. 


Yazılı şartı olmayan kira sözleşmesinin, mal sahibi ile kiracının karşılıklı hak ve yükümlülüklerini ispat etmelerini gerektiren bir durum doğduğunda belge niteliği taşıması açısından yazılı olarak yapılması önem teşkil ediyor. 


Süresi dolan kira sözleşmelerinin, aksi belirtilmediği sürece aynı şartları içerecek şekilde uzuyor ve özellikle kiracının söz konusu sözleşmeyi saklamaya devam etmesi gerekiyor.


Evin kiraya verilmesi durumunda, kiracı ile resmi bir sözleşme imzalanması ve yapılan anlaşmanın tüm şartları bu sözleşmede belirtilmesi gerekiyor. İşte, kira sözleşmesinde yer alması gerekenler!


Kira sözleşmesinde hangi bilgiler yer almalı?

Kira sözleşmesi yapılırken kira sözleşmesindeki anlaşmaya dair tüm detaylar ve ev sahibi ile kiracının kimlik ve iletişim bilgilerinin mutlaka belirtilmesi gerekiyor. Sözleşmede gayrimenkule dair bilgilere de yer verilmesi şart koşuluyor.


İlgili taşınmazın güncel durumu, demirbaşların durumu, mülk sahibinin evi kiracıya hangi koşullarda teslim ettiği ve kiracıdan nasıl teslim alınması gerektiği de sözleşmede yer alması gereken bilgiler arasında yer alıyor. Bunlara ek olarak, taşınmazın kiralama bedeli, periyodik kira artış oranları ve kiranın nasıl ve ne zaman ödenmesi gerektiği de kira sözleşmesinde net bir şekilde belirtilmesi gerekiyor.


Kira sözleşmesi karşılıklı feshi örneği!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön