04 / 05 / 2024

Kira sözleşmesini feshetmek nedir

Kira sözleşmesini feshetmek nedir

Tamer Heper, Posta Gaztesi'nde ' Önce anlaşın ' başlıklı yazıyı kaleme aldı. Heper, kaleme aldığı yazısında bir okuyucusunun kira sözleşmesini feshetmek ile ilgili sorduğu soruyu yanıtlayarak okuyucularını konu ile ilgili bilgilendiriyor....



Soru: Geçen yıl 1 Nisan'da benim adıma bir dükkan için kira sözleşmesi yaptık. Ancak bu yıl dükkanı oğluma devretmek istiyordum ama kira sözleşmemizde 'Kiracı fesih ihbarını üç ay önce yapacaktır' hükmü var. şžimdi ben bu üç ayı geçirdim, ancak yasada da 15 önce diye bir süre var. Hangisine tabiyim Kanunun 328 ve 329'uncu maddeleri ne anlatmak istiyor   B.U.

Cevap: Kiracı kira sözleşmesini feshetmek istiyorsa bunu kira döneminin bitimine 15 kalaya kadar kiralayana bildirmelidir. Bu yasa hükmü. Ancak amir hüküm değildir dolayısı ile sözleşme ile bu süreler değiştirilebilir. Sizin kira sözleşmenizde üç ay süre konulmuşsa bu süreye uyacaksınız. Ancak burada söyleyeceğim iki husus var. Birincisi; siz kira sözleşmesini feshedip, dükkanı bırakıp gitmiyorsunuz, oğlunuza devretmek istiyorsunuz. şžayet sözleşmeyi feshedip sonra da oğlunuza kiralanmasını isterseniz de kiralayan kabul etmezse ne yapacaksınız Kiralayanın dükkanı oğlunuza kiralayacağının garantisi mi var Dolayısı ile bana kalırsa siz kiralayan ile sözleşmeyi feshetmeden önce anlaşın, kira sözleşmesini oğlunuz adına yapmayı kabul etsin, sözleşme yaparken sizinkini fesheder oğlunuzunkini yaparsınız. Yoksa dükkandan olmak var. şžimdi ikinci husus, sizin sorduğunuz maddeler Temmuz 2012 tarihinden itibaren uygulanacak yeni yasa maddeleridir. Bugün için sizi ilgilendirmiyor. O tarih geldiğinde yine aynı sorun devam ediyor ise o zaman yanıtlanm. Bugün o maddelere tabi değilsiniz.
Posta/Tamer Heper


Geri Dön