30 / 04 / 2024

Kira sözleşmesinin olağansütü feshi!

Kira sözleşmesinin olağansütü feshi!

Borçlar Kanunu gereğince belirsiz süreli kira sözleşmelerinde taraflardan her biri fesih bildirim sürelerine uyarak sözleşmeyi feshedebilir. Peki, kira sözleşmesinin olağansütü feshi nedenleri nelerdir? İşte yanıtı...



Kira sözleşmesinin olağanüstü feshi!

Borçlar Kanunu gereğince belirsiz süreli kira sözleşmelerinde taraflardan her biri, daha uzun bir fesih bildirim süresi veya başka bir fesih dönemi kararlaştırılmış olmadıkça, yasal fesih dönemlerine ve fesih bildirim sürelerine uyarak sözleşmeyi feshedebilir. 


Fesih dönemlerinin hesabında, kira sözleşmesinin başlangıç tarihi esas alınır.


Sözleşmede veya kanunda belirtilen fesih dönemine veya bildirim süresine uyulmamışsa, bildirim bir sonraki fesih dönemi için geçerli olur. Peki, Kira sözleşmesinin olağanüstü feshi nedenleri nelerdir?


Kira sözleşmesinde olağanüstü fesih sebepleri aynı kanun kapsamında şu şekilde açıklanıyor:


Önemli sebepler

MADDE 331- Taraflardan her biri, kira ilişkisinin devamını kendisi için çekilmez hâle getiren önemli sebeplerin varlığı durumunda, sözleşmeyi yasal fesih bildirim süresine uyarak her zaman feshedebilir.


Hâkim, durum ve koşulları göz önünde tutarak, olağanüstü fesih bildiriminin parasal sonuçlarını karara bağlar.


Kiracının iflası

MADDE 332- Kiracı, kiralananın tesliminden sonra iflas ederse kiraya veren, işleyecek kira bedelleri için güvence verilmesini isteyebilir.


Kiraya veren, güvence verilmesi için kiracı ve iflas masasına yazılı olarak uygun bir süre verir. Bu süre içinde kendisine güvence verilmezse kiraya veren, sözleşmeyi herhangi bir fesih bildirim süresine uymaksızın hemen feshedebilir.


Kiracının ölümü

MADDE 333- Kiracının ölmesi durumunda mirasçıları, yasal fesih bildirim süresine uyarak en yakın fesih dönemi sonu için sözleşmeyi feshedebilirler.



Kiralanandaki ayıptan ev sahibinin sorumluluğu!


Geri Dön