23 / 12 / 2024

Kiralanandaki ayıptan ev sahibinin sorumluluğu!

Kiralanandaki ayıptan ev sahibinin sorumluluğu!

Borçlar Kanunu gereğince ev sahibinin kiraya verdiği evin teslim anındaki ayıplarından ve sonradan ayıplı hâle gelmesinden birtakım sorumlulukları bulunuyor. İşte kiralanandaki ayıptan ev sahibinin sorumluluğu...



Kiralanandaki ayıptan ev sahibinin sorumluluğu!

Borçlar Kanunu gereğince ev sahibinin kiraya verdiği evin teslim anındaki ayıplarından ve sonradan ayıplı hâle gelmesinden birtakım sorumlulukları bulunuyor.


1. Kiralananın teslim anındaki ayıplarından sorumluluk

Kiralananın önemli ayıplarla teslimi hâlinde kiracı, borçlunun temerrüdüne veya kiraya verenin kiralananın sonradan ayıplı duruma gelmesinden doğan sorumluluğuna ilişkin hükümlere başvurabilir.

Kiralananın önemli olmayan ayıplarla tesliminde ise kiracı, kiralananda sonradan ortaya çıkan ayıplardan dolayı kiraya verenin sorumluluğuna ilişkin hükümlere başvurabilir.


2. Kiralananın sonradan ayıplı hâle gelmesinden sorumluluk

Kiralanan sonradan ayıplı duruma gelirse kiracı, kiraya verenden ayıpların giderilmesini veya kira bedelinden ayıpla orantılı bir indirim yapılmasını ya da zararının giderilmesini isteyebilir. Ancak, zararın giderilmesi istemi diğer seçimlik hakların kullanılmasını önlemez.

Önemli ayıp durumunda kiracının sözleşmeyi fesih hakkı saklıdır.


Ayıbın giderilmesini isteme ve fesih

Kiracı, kiraya verenden kiralanandaki ayıbın uygun bir sürede giderilmesini isteyebilir; bu sürede ayıp giderilmezse kiracı, ayıbı kiraya veren hesabına gidertebilir ve bundan doğan alacağını kira bedelinden indirebilir veya kiralananın ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini isteyebilir.


Ayıbın, kiralananın öngörülen kullanıma elverişliliğini ortadan kaldırması ya da önemli ölçüde engellemesi ve verilen sürede giderilmemesi hâlinde kiracı, sözleşmeyi feshedebilir.

Kiraya veren, kiralanandaki ayıbı gidermek yerine, uygun bir süre içinde ayıpsız benzeriyle değiştirebilir.


Kiraya veren, kiracıya aynı malın ayıpsız bir benzerini hemen vererek ve uğradığı zararın tamamını gidererek, onun seçimlik haklarını kullanmasını önleyebilir.


Kiracı olarak, mesken içerisinde bazı olumsuzlukların meydana geldiğini ve bu durumda ev sahibinin müdahale etmediğini farz edelim. Bu durumda noter aracılığı ile ihtarname çekilmesi halinde kiracının haklılığı ispatlanabiliyor.


Yeni kira kanunu tahliye taahhüdü!


Geri Dön