26 / 11 / 2024

Kira stopajı hesaplaması nasıl yapılır?

Kira stopajı hesaplaması nasıl yapılır?

İşyeri kiralamalarından elde edilen brüt kira geliri üzerinden yapılan vergi kesintisi, kira stopajı olarak tanımlanıyor. Peki, kira stopajı hesaplaması nasıl yapılır? İşte kanun kapsamında yer alan esaslar..




Kira stopajı hesaplaması nasıl yapılır?

İşyeri kiralamalarından elde edilen brüt kira geliri üzerinden yapılan vergi kesintisi, kira stopajı olarak tanımlanıyor. Kiracı olan kişi ve kuruluşlar, yaptıkları kira ödemelerinin brüt tutarı üzerinden yüzde 20 oranında gelir vergisi kesintisi yapmak zorunda oluyor.


Bu vergi kesintisi, gelecek aylara veya yıllara ait olmak üzere peşin ödenen kira bedeli üzerinden de yapılacaktır. 


Kira gelir vergisi stopajı örneği.. 

3 aylık veya 1 yıllık işyeri kirası peşin tahsil edildiğinde, bu durumda peşin tahsil edilen kiranın tamamı vergi kesintisine tabi tutulacaktır.


Kiracı, basit usulde vergilemeye tabi bir mükellef ise, vergi kesintisi yapma yükümlülüğü bulunmadığından, kira ödemesi üzerinden vergi kesintisi yapmayacaktır.


Kiraya verilen gayrimenkulün hem konut hem de işyeri olarak kullanılması halinde ise; kiralanan yerin tamamı veya bir kısmı işyeri olarak kullanıldığı sürece, kira bedelinin tamamı vergi kesintisine tabi olacaktır.


Madde 94

Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zırai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar. 


Bu maddeden de anlaşılacağı üzere, yukarıda belirtilen kurumların kira gelirlerinden tevkifat yapılması bir diğer ifade ile vergi kesintisinin yapılması zorunlu kılınıyor.


Kira stopajı ile ilgili hesaplamalar, aynı kanunun 104. maddesinde şu şekilde açıklanıyor.


Madde 104  

Yıllık Gelir Vergisi, vergiye tabi gelirlerin yıllık toplamından 31 inci maddedeki indirimler düşüldükten sonra 103 üncü maddedeki nispetler uygulanmak suretiyle hesaplanır.


Ücretlerin vergilendirilmesinde aylık vergi; yıllık vergi 12'ye bölünmek, gündelik vergi aylık vergi 30'a bölünmek suretiyle hesaplanır.


Kira stopajı ödeme yükümlülüğü kimdedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön