Kira stopaj hesaplaması nasıl yapılır?
Kira stopaj hesaplamaları Türkiye'de nasıl hesaplandığı en fazla merak edilen vergi ödeme şekillerinden biri oluyor. Peki kira stopaj hesaplamaları nasıl yapılır? İşte detaylar...
İşverenler ve kurumlar tarafından ödenmesi gereken bir çeşit vergiye kira stopajı ismi veriliyor. Hürriyet'te yer alan habere göre; stopaj, Türkçeye Fransızcadan giren bir kelime olup ve ön kesinti anlamına geliyor.
Stopaj Nedir?
Stopaj, işverenler tarafından iş yapanlar için ödenen her yıl değişen oranlarla belirlenen bir vergi türü oluyor. Türkiye'de stopaj oranları yasayla belirleniyor. Stopaj sistemi vergi tahsilini daha kolay ve garantili bir hale getiriyor. Maliye dairelerinin yükünü hafifleten stopaj, vergi kaçırmanın da önüne geçiyor.
Stopaj emelerinin bazı durumlarda yapılması Türkiye'de zorunlu tutuluyor.
Gider pusulası
Kar payları
Kira ödemesi
Serbest meslek ödemeleri
Personellere yapılan ücret ödemeleri
Stopaj Vergisi Ne Zaman Ödenmelidir?
Stopaj vergisinin ödenmesi için bazı tarihler bulunuyor. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen tarihler ile bu vergiler iki taksitle ödenebiliyor. Her yıl Mart ayında beyan edilen kira stopaj oranları Mart ve Temmuz ayında iki ayda ödeniyor.
Stopaj Hesaplama Nasıl Yapılır?
Stopaj vergisi, her yıl belirlenen ve değişen oranlar göz önünde tutularak hesaplanıyor. Bu oranlar Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunlarındaki maddelerde de dahil ediliyor. Stopaj vergisinin kimler tarafından hangi durumlarda ödendiği kanunlarda belirtiliyor. Stopaj bir nevi gelir kesintisi oluyor ve brüt ücret üzerinden hesaplanıyor. Bir mülk sahibi ve mülk kiracısı arasında yapılan stopaj, değişen oranlar baz alınarak sabit bir formülle hesaplanıyor. Bu formüle göre brüt kira bedelinin yüzde 20'si stopaj vergisi olarak kira ödemesinin gerçekleştiği an vergi idaresine otomatik olarak aktarılır. Bu sayede vergi toplama işlemleri hız kazanır ve işlem sorunsuzca gerçekleştirilir. Brüt bedelin yüzde 80'i ise mülk sahibine kira bedeli olarak aktarılır.
Kira Stopaj Hesaplama İşlemi
Kira stopajı, kiracı tarafından mülk sahibinin hesabına yatırılan kira bedelinden devlete ödenen kesinti oluyor. Bu miktar en basit halde, brüt kira bedelinin yüzde 20'si olarak hesaplanabilir. Kira sözleşmesinde brüt kira bedelinin yer almadığı durumlarda net kira oranı 1,25 ile çarpılır veya 0,80'e bölünür. Böylelikle brüt kira bedeli hesaplanır.
Örneğin; 4000 TL brüt kira bedeli olan bir dairede stopaj vergisi 4000 x yüzde 20 = 800 olarak hesaplanır.
4000 - 800 = 3200 mülk sahibinin eline her ay geçen net gelir bedeli oluyor.
Kiracının her ay kira stopajını otomatik olarak ödemesi mülk sahibinin vergi ödemelerini kolaylaştırması ile birlikte vergi toplanmasındaki iş yükü de azalıyor. Böylelikle ülke genelinde Türkiye'de gelir vergisi aksamadan ve gecikmeden toplanır.
Kira Stopajından Kimler Muaf tutulur?
Kira stopajı, kiracı tarafından yatırılan kira bedelinden her ay belirli oranda kesinti yapılarak vergi dairesine aktarılır. Fakat bazı durumlarda vatandaşlar kira stopajından muaf tutulabiliyor. Kira stopajından muaf tutulan kişiler şu şekilde:
Yurt dışından maaş alanlar
Yabancı konsolosluk ve elçiliklerde çalışan memurlar ya da hizmetliler
Yıllık beyannamenin gösterilmesi gereken ödemeleri gerçekleştiren kimseler
Kira sertifikalarında stopaj indirimi uzatıldı!