Kira tespit davalarında eksik tespit yapılabilir mi?
Son zamanlarda mülk sahiplerinin fahiş kira zam talepleri kiracıları zor duruma düşürüyor. Peki kira tespit davalarında eksik tespit yapılabilir mi? İşte detaylar...
Milyonlarca ev sahibi ve kiracı arasında yaşanan kira anlaşmazlıkları sık sık gündem oluyor. Ev sahiplerinin fahiş kira zam talepleri kiracıları zor duruma düşürüyor. Aynı sorunlar iş yeri kiralaarında da yaşanıyor.
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e bir okuyucusu, iş yerini kiraya veren bir malikin 150 bin TL kira istediğini ancak mahkemenin 100 bin TL'ye hükmettiğini söyledi. 'Kabul edilmeyen 50.000 TL için ceza tayin olunuyor mu?' sorusunu yönelten okuyucu, açılan davalarda kiracının korunmasının eşitlik ilkesine aykırı olduğunun altını çizen okuyucu, mahkemenin bilirkişi tayin ettiğini, bilirkişilerin çoğunlukla düşük kira bedeli tayin ettiğine dikkat çekti.
Bunun da ihtilafın büyümesine sebep olduğunu dile aktaran okuyucu, "Oysa kira sözleşmesi sonunda kiraya verenin tahliye etme hakkı olsa hem taraflar yeni kira bedeli konusunda anlaşma yapabilir, hem de uzun davalara gerek kalmadan tahliye sağlanır değil mi?" sorusunu da sordu.
Tamer Heper, konu ile ilgili muhtelif düşüncelerin olabileceğine dikkat çekti ve okuyucusunun ileri sürdüğü hususların da akla ve mantığa çok uzak olmadığını söyledi.
Kira ile ilgili yasa gündeme geldiğinde 6570 sayılı yasanın gerekçesinin hep akıllarda olduğuna dikkat çeken Heper, bunun 'Bu yasa kiracıları korumak için çıkarılmıştır' olduğunu söyledi ve dolayısı ile hala da öyle gittiğini belirtti.
Bir tarafın korunmasının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu dile getiren Heper, "Aykırıdır tamam, fakat bence bir husus hep eksik kalmaktadır, bu da konunun sosyal ve ekonomik bağlantısıdır. Kira seviyeleri de arz ve talep dengesine bağlı durumdadır. Arz edecek çok gayrimenkulünüz olursa fiyat otomatik şekilde geriler" açıklamasında bulundu.
Talep çok olur da arz eksik olursa fiyatın yükseleceğini belirten Heper, "Siz istediğiniz kadar kural getirin, bu denge sağlanamadığında fiyat dengesi olmaz" dedi.
Tamer Heper, şu an meskenler için yüzde 25 zam kuralının olduğunu aktardı. Bu durumun ithilafları önlemediğini, önce ekonomik dengenin sağlanması gerektiğini belirten Heper, "Evet bugün kiracı kesimi mağdurdur ama yüzde 25 artış kuralı kiracı kesiminin mağduriyetini önleyememiştir. Üstelik kira tespit davası açıldığında bilirkişilerin düşük kira tespiti yaptığı fikrine katılmıyorum" ifadelerini kullandı.
Konu hakkında yasal mevzuatı da bilen bilirkişiler tayin edildiğinde rayice uygun tespit yapıldığının altını çizen Heper, "Konuya hakim olmayan kimseler tayin olunursa elbette yanlış rapor kaçınılmaz" olur diyerek yazısını tamamladı.
Benesta Genel Müdürü Diker: 'Yeni üretilen konut projelerinde fiyatın düşmesi imkansız!
İnşaat malzemelerinde fahiş fiyata dev ceza! Bakanlık harekete geçti!
Uzman isimden kentsel dönüşüm yorumu! ‘Yüzde 49’a haksızlık oluyor’