Kira

Kira tespit davası açmak isteyen ev sahipleri dikkat!

Yüzde 25 zam sınırına takılan ev sahipleri çareyi kira bedelinin tespiti davasında bulurken, söz konusu davada Yargıtay'ın dikkat ettiği bazı noktalar bulunuyor. İşte ev sahibi kiracı paylaşımları ile dikkat çeken Hukuk Bil'in o paylaşımı...

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki gerilim hız kesmeden tırmanırken, hem ev sahipleri hem de kiracılar sahip oldukları haklar ile ilgili araştırmalar yapıyor. 

Yüzde 25 zam sınırı ev sahiplerinin elini kolunu bağlarken pek çok ev sahibi de çareyi Kira bedelinin tespiti davası açmakta buldu. Ancak kira bedelinin tespiti davasında Yargıtay'ın dikkat ettiği bazı noktalar bulunuyor. 

Sosyal medya hesabı üzerinden sık sık ev sahibi ve kiracı hakları ile ilgili olarak paylaşım yapan 8 bin 647 takipçili Hukukbil isimli kullanıcı resmi sosyal medya hesabı https://twitter.com/bilgiler_hukuki üzerinden kira bedelinin tespiti davası ile ilgili bir paylaşım yaptı. 

Hukukbil paylaşımında "Kira bedeli rayiçe göre çok düşük kalmış ise kira bedelinin tespiti davası açılabilir. Peki kira bedelinin tespiti davasında Yargıtay nelere dikkat ediyor?" ifadelerini kullandı.

Hukukbil tarafından yapılan paylaşım şu şekilde:


Kira bedeli rayiçe göre çok düşük kalmış ise kira bedelinin tespiti davası açılabilir. Peki kira bedelinin tespiti davasında Yargıtay nelere dikkat ediyor?

Yargıtay uygulamalarına göre "hak ve nesafet" ilkesi uyarınca kira parası tespit edilirken; öncelikle tarafların tüm delilleri varsa emsal kira sözleşmelerinin aslı veya onaylı örnekleri dosyaya alınmalı, kiralananın niteliklerine göre üç kişilik bilirkişiler kurulu oluşturularak kiralanan taşınmaz ve taraf emsalleri tek tek gezilip incelenmeli, bilirkişilerce gerekli ölçüm ve inceleme yapılıp, böylece elde edilen veriler somutlaştırılarak, dava konusu yer ile ayrı ayrı (konumu, çevresi, niteliği, kullanım şekli, kira başlangıç tarihi, kira süreleri vb.) kira parasına etki eden tüm nitelikleri karşılaştırılmalı, emsal kira bedellerinin niçin uygun emsal olup olmadığı somut gerekçelerle açıklanarak, dava konusu taşınmazın yeniden kiraya verilmesi halinde getirebileceği kira parası belirlenmeli, bilirkişi raporu mahkemece somut gerçekler ışığında resen değerlendirilmeli, buna göre hak ve nesafete; özellikle tarafların kira sözleşmesinden bekledikleri amaçlarına uygun makul bir kira parası saptanmalıdır.

GYODER'in Hatay Yeniden Canlanıyor projesi tanıtıldı: 5 bin konut ve 2 bin ticari birim yapılacak! 

Mayıs 2024 kentsel dönüşüm kira yardımı bekleyenler dikkat! Kira yardımı hesaplara ne zaman yatacak? 

Avrupakent GYO, Artaş Ticaret ve Sanayi Merkezi'ndeki 17 adet iş yerini 244 milyon TL'ye alıyor!