Sektörel

Kira ve barınma sorununda kilit yüksek enflasyon! Enflasyon düşerse, fiyatlarda geriye gelecek!

Ev alacak ve kiraya çıkacak binlerce kişi fiyatların düşüp düşmeyeceğini merak ediyor. Peki konutta kilit neden enflasyonda? İşte ayrıntılar...

Ev alacak ve kiraya çıkacak binlerce kişi fiyatların düşüp düşmeyeceğini merak ediyor. Konutta fahiş fiyat kilidini açacak durumun enflasyon olduğu belirtiliyor. Doğalgaz fiyatlarının da dahil edildiği kasım ayı enflasyonu öngörüldüğü gibi yüzde 3.28 oldu. Yıllık enflasyon da 0.62 puan yükselişle yüzde 61.98'e çıktı. 

Habertürk köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım, bugünkü köşesinde enflasyon ile kiralık ve satılık konut fiyatlarını kaleme aldı.

Abdurrahman Yıldırım, "Geriye kaldı aralık ayı ve ekonomi programında yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 65 alınmıştı. Aralık ayında yüklü kamusal zamlar gelmezse yüzde 65 tutturulabilir" dedi ve enflasyonda yıl sonu tahmininin yüzde 65 ile çok yüksek olduğunu, dünyanın en yüksek 5 enflasyonundan biri olduğunu belirtti. 

Kasım enflasyonunda işin detayının doğalgaz fiyatlarının mevsim şartları geldiğinden dolayı ne kadar yansıtılacağı olduğuna dikkat çeken Yıldırım, Kasım ayında fiyatı yüzde 472.7 artan doğalgazın son bir yıllık fiyatının, hala yüzde 33.61 düzeyinde düşüş eğiliminde olduğunu söyledi. 

"Doğalgaz fiyatları dünyada da üçte bire yakın geriledi. Ancak yurda gelirken araya bir de dolar kuru dahil oluyor. Doğalgaz, önce enerjide ardından konutta fiyat yükselişlerini tetikledi" bilgilerini veren Yıldırım, konutta aylık enflasyonun yüzde 11.17 ile en yüksek fiyat yükselen alt kalem olduğunu belirtti. Hatta 3.28 puanlık enflasyonun 1.44 ile neredeyse yarısını meydana getirdiğini vurguladı. 

KİRALAR 33 AYDIR YÜKSELİŞTE

Habertürk köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım, kiralarda yükselişlerin sürdüğünü belirtti ve "Konut fiyatlarının son aylarda yüzde 4-5 bandından hareket etmesine rağmen kiralardaki yükseliş yüzde 5’in üzerine çıkıyor. Kira artışı fiyat artışını gecikmeli takip ediyor da denilebilir" açıklamasında bulundu. 

Kasım'da da kira yükselişinin yüzde 5.96 olduğuna, yıllıkta ise yüzde 105.81’e yükseldiğine dikkat çekti. 

"Bu şekilde kira artışı konut fiyat artışının üzerinde seyretmeyi ve farkı açmayı sürdürüyor" diyen Yıldırım, son fiyat derlemesinin Eylül itibarıyla yüzde 89.2 seviyesinde olduğunu aktardı. 

Konut fiyatları baz etkisiyle yıllık olarak geriye geliyor, kira fiyatları ise yukarıya tırmanıyor. Yıldırım, "İlk defa Ekim'de yüzde 100 artışı geçen kiralar Kasım 2022’de yüzde 44.24 artıyordu" dedi. 

En son düşüşü Şubat 2021 yüzde 11.57 ile gören kiraların o tarihten sonra her ay arttığının altını çizen Yıldırım, yükselişin 33 aydır sürdüğünü belirtti. 

Yıldırım, "Üstelik bu artışlar mevcut kiraların yılda en çok yüzde 25 yükseltileceği kararına karşın yaşanıyor" bilgisini de verdi. 

ÇÖZÜM ENFLASYONA VE FAİZLERE BAĞLI 

Abdurrahman Yıldırım, enflasyon düşmeden konut arzının kalıcı şekilde artırılmasının zor olduğuna vurgu yaptı ve "Çünkü inşaat maliyetleri yüksek ve öngörü yapılamıyor, bu fiyatlar seviyesinden konut talebi de azaldı.

Müteahhitler ve arsa sahipleri yüksek maliyetli konut inşa edip alıcıları ikna etmektense enflasyonun ve faizlerin düştüğü ortamı beklemeye başladı" açıklamasında bulundu. 

Konut fiyatlarının en duyarlı olduğu finansal aracın faiz olduğunu aktaran Yıldırım, "Uzun vadeli finansman gerekeceğinden faizlerde küçük artışlar bile ciddi yük oluşturuyor. Faizin 1 puan değişmesi konut fiyatlarında tersine 2.1 etki yansıtıyor" diye konuştu. 

Konutta hem satıcılar hem alıcılar için düğümün faizlerin düzeyinde olduğunun altını çizen Yıldırım, kira ve barınma sorunundaki kilidi, yüksek enflasyonun düşürülmesinin açacağını vurguladı. 

Yıldırım, konuya ilişkin açıklamasını şu şekilde tamamladı: 

"Faizler de önümüzdeki dönemde enflasyonu düşürmek için artırıldı ve enflasyon düşmeden geriye gelmesi çok zor. Bu durum konut arzını bir süre negatif etkileyecek.

Fiyatların ve kiraların tepe noktasına ulaştığı ya da zirveye çok yaklaştığı kolay söylenebilir. Zor olanı ise bundan sonra fiyat ve kiraların gerileyeceğini söylemekte." 

Tapu sahipleri dikkat! Önlem alınmazsa tapunuzu kaybedebilirsiniz!

Mersin Büyükşehir Belediyesi sadece satılık değil kiralık kiralık konutta üretecek!

Artan kiraların gerçek nedeni resmen açıklandı!

Yabancıya konut satışında alt limitin 600 bin dolara yükseltilmesine vatandaşlar ne dedi?