05 / 05 / 2024

Kira vergisi için gereken evraklar!

Kira vergisi için gereken evraklar!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince mesken ve işyeri kiralamalarından elde edilen kira gelirleri “gayrimenkul sermaye iradı” oluyor ve gelir vergisine tabi tutuluyor. Peki, kira vergisi için gereken evraklar nelerdir?



Kira vergisi için gereken evraklar!

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade ediliyor ve belli koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor.


Kanun gereğince mesken ve işyeri kiralamalarından elde edilen kira geliri için, gelirin elde edildiği yılı takip eden senede vergi ödemeleri yapılıyor.


Kira tahsil esasına göre kira gelirinin vergilendirilmesi için nakden veya ayni olarak tahsil edilmiş olması gerekiyor.


Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırması ve beyanname vermesi gerekmiyor.


Örnek: 

Bay (B), 2013 yılında meskenini aylık 250 TL’den kiraya vermiş ve yıllık 3.000 TL kira geliri elde etmiştir. Bu durumda elde edilen hasılat mesken istisna

tutarı olan 3.200 TL’nin altında olduğundan beyan edilmeyecektir.


İstisna tutarının üzerinde konut kira geliri elde edilmesi halinde ise yıllık beyanname ile beyan edilen kira gelirinden istisna tutarının düşülmesi gerekmektedir.


Kira vergisi için gereken evraklar..

Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan

mükelleflerin elde ettikleri gelirin istisna bedelini aşması halinde beyanname vermeleri gerekiyor.


Aile bireylerinin her birinin sahip oldukları mal ve haklardan elde ettikleri kira gelirleri için kendi adlarına ayrı ayrı beyanname vermeleri gerekmektedir.


Beyanname, geliri elde eden aile bireyi adına düzenlenerek imzalanacaktır. Küçük ve kısıtlıların mükellef olması durumunda bunlar adına verilecek olan yıllık gelir vergisi beyannamesi veli, vasi veya kayyum tarafından imzalanır.


Mal ve haklara hisseli olarak sahip olunması halinde, her ortağın sadece kendi hissesine karşılık gelen kira gelirlerini beyan etmesi gerekmektedir.


Mükelleflerin 1 Ocak 2014 - 31 Aralık 2014 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için 1 MART - 25 MART 2015 tarihleri arasında beyannamelerini vermeleri gerekmiyor.


Ev kirası gelir vergisi hesaplama 2015!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön