22 / 12 / 2024

Kira vergisi istisnası 2014!

Kira vergisi istisnası 2014!

Gayrimenkul kiralamalarında elde edilen gelirin belirlenen istisna bedelinden yüksek olması halinde kira gelir vergisinin ödenmesi gerekiyor. İşte kira gelir rehberinde yer alan kira vergisi istisnası 2014...



Kira vergisi istisnası 2014!

Gayrimenkul kiralamalarında elde edilen gelirin belirlenen istisna bedelinden yüksek olması halinde kira gelir vergisinin ödenmesi gerekiyor. İki eşit taksit halinde ödenebilen kira vergisi ödemeleri vergi dairesine yapılabildiği gibi, internet üzerinden de yapılabiliyor.


Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan kira vergisi rehberinde mesken ve işyeri kiralamalarında istisna bedeli şu şekilde açıklanıyor:


Mesken kira geliri istisnası 2014..

- 2013 yılı içerisinde tahsil etmiş olduğu toplam konut kira geliri 3.200 TL üzeri olanlar beyanname vermek zorundadırlar.


- 2013 yılı için 3.200 TL istisna uygulanacaktır. Bu istisnadan sadece konut kira geliri elde edenler faydalanabilecektir.


- Bu istisna sadece tek konut için uygulanacak olup birden fazla konut kirası elde edenler için istisna kira gelirleri toplamına bir defa uygulanacaktır.


- Bir konuta birden fazla kişinin ortak olması halinde ise bu konuttan elde edilen kira geliri için her bir ortak söz konusu istisnadan ayrı ayrı yararlanabilir.


- Sadece mesken kira geliri elde etse bile ticari, zirai veya mesleki kazancından dolayı mükellefiyeti bulunanlar istisnadan faydalanamayacakları gibi bu sistemden de faydalanamazlar.


İşyeri kira gelir istisnası 2014..

- 2013 yılı içerisinde tahsil etmiş olduğu toplam işyeri kira geliri 26.000 TL üzeri olanlar beyanname vermek zorundadırlar.


- Sadece işyeri kirası elde etse bile ticari, zirai veya mesleki kazancından dolayı mükellefiyeti bulunanlar istisnadan faydalanamayacakları gibi bu sistemden de yararlanamazlar.


- Bir işyerine birden fazla kişinin ortak olması halinde ise bu işyerinden elde edilen kira gelirden her bir ortağın hissesine düşen kira gelirinin 26.000 TL tutarı aşması halinde ayrı ayrı beyanname vermek zorundadırlar.


- İşyeri kirası elde edenler götürü veya gerçek gider yöntemini seçebilirler fakat götürü gider yöntemini seçen mükellefler 2 yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine geçemezler.



Ne kadar kira geliri vergiye tabi?


Geri Dön