05 / 05 / 2024

Kira vergisi ödememe cezası 2022 nedir?

Kira vergisi ödememe cezası 2022 nedir?

Kira gelir vergisi beyanname verme ve 1. taksit ödeme süresi 31 Mart'ta sona erecek. Bu sürede ödemelerini yapmayanlar "Kira vergisi ödememe cezası 2022 nedir?" sorusunun yanıtını araştırıyor...



KİRA VERGİSİ ÖDEMEME CEZASI NEDİR?

Kira vergisi borcunun ödenmediğinin tespit edilmesi halinde, yani beyan edilmesi gereken kira gelirinin bildirilmemesi halinde, mükellef adına iki kat birinci derece usulsüzlük cezası kesilir ve gelir takdir komisyonunca takdir edilir. 

Takdir edilen gelir üzerinden, gelir vergisi ile vergi ziyaı cezası hesaplanır. Vergi ziyaı cezası iki kat olarak kesilen usulsüzlük cezası ile kıyaslanıp miktar itibariyle en ağırı uygulanır. 

Kira vergisi ödememe cezası 2022 nedir?

Ayrıca gecikilen her ay için gecikme faizi talep edilir. Bu şekilde tahakkuk eden vergi, ceza ve gecikme faizinin tahakkuk tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekmektedir. Ödenmediği takdirde, vergi dairesince ayrıca her ay için ayrı ayrı gecikme zammı hesaplanmak suretiyle cebren tahsil yoluna gidilir. Ay kesirlerine isabet eden gecikme zammı günlük olarak hesap edilir.

Henüz takibe alınmamış geçmiş yıllara ait kira gelirlerini ilgili beyan döneminde hiç beyan etmeyen veya eksik beyan eden kira geliri sahiplerinin bu gelirlerini, Vergi Usul Kanununda yer alan Pişmanlık ve Islah hükümlerinden yararlanarak beyanda bulunabilir.

 

Kira geliri yoksa beyanname verilir mi?

2022'de emlak vergisine ne kadar zam geldi?

Gayrimenkul sermaye iradı istisnası 2022!


Geri Dön