Kira zammı hesaplama 2014!
Yıllık olarak yenilenen kirada zam yapmak, ev sahibinin yasal hakları arasında yer alıyor. Ancak ev sahibi kiracısına istediği oranda zam yapamıyor. Peki zam nasıl yapılır? İşte Kira zammı hesaplama 2014 formülü..
Kira zammı hesaplama 2014!
Yıllık olarak yenilenen kirada zam yapmak, ev sahibinin yasal hakları arasında yer alıyor. Ancak ev sahibi kiracısına istediği oranda zam yapamıyor. Kira zammı dönemin enflasyon oranları ile kısıtlanıyor.
Kira zam hesaplamaları, Borçlar Kanunu madde 344 gereğince enflasyon oranlarından üretici fiyat endeksi oranlarına bağlanıyor. Söz konusu kanun maddesi aşağıda yer alıyor:
"E. Kira bedeli
I. Genel olarak
MADDE 343- Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamaz.
II. Belirlenmesi
MADDE 344 - Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.
Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir."
Kira zammı hesaplama..
ÜFE oranları kapsamında 12 aylık ortalamalar ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde değişim oranı yer alıyor. Kanunda bunlardan hangisinin kullanılacağına ilişkin kesin bir yargı belirtilmemesine karşın, Türkiye İstatistik Kurumu konuya açıklık getirdi.
Kira zam hesaplamalarında TÜİK tarafından Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi Kullanıcıları Rehberi'nde yapılan açıklamaya göre, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde değişiminin esas alınması gerekiyor.
Kira zam hesapları nda kullanılacak oranlar her ayın 3'ünde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.