27 / 04 / 2024

Kira zammı sınırlamasının kaldırılması Arjantinlileri sokağa döktü!

Kira zammı sınırlamasının kaldırılması Arjantinlileri sokağa döktü!

Arjantin'in yeni başkanı kemer sıkma programını duyurmuştu. Verilen detaylara göre Arjantin'de sokaklar karıştı. Yeni kararname kira zammı sınırlamasını da kaldırılırken ayrıca doğum izni gibi çalışan haklarına da saldırıyor.



Arjantin'in yeni Devlet Başkanı Javier Milei'nin onlarca tartışmalı ekonomik önlemi kapsayan geniş kapsamlı acil durum kararnamesini açıklamasından sonra on binlerce protestocu Buenos Aires sokaklarına döküldü.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre Çarşamba gecesi Milei, yanında 12 bakan ve üst düzey yetkiliyle beraber ülkeyi "ekonomik cehennemden" çıkaracağını öne sürdüğü bir kararnameyi açıklamak üzere televizyona çıktı.

Sözcü'de yer alan habere göre Milei'nin kararnamesi devlete ait şirketlerin özelleştirilmesinin de önünü açarken, doğum izni de dahil olmak üzere işçilerin haklarını ortadan kaldırdı ve ihracat sınırlamalarına da son verdi. Ayrıca  konut kiralama ve arazi mülkiyeti yasalarını yabancı yatırıma izin verecek biçimdedeğiştirdi.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre Arjantin'in 44 milyar dolar borcu olduğu Uluslararası Para Fonu (IMF), tedbirleri "cesur" şeklinde nitelendirdi ve bunların özel sektörün büyümesi için ortam yaratılmasına yardımcı olacağını belirtti.

Kira zammı sınırlamasının kaldırılması Arjantinlileri sokağa döktü!

HALK SOKAĞA DÖKÜLDÜ

Paylaşılan detaylara göre kira artışlarına dönük sınırlama getiren 'kira yasası'nı da kaldıran kararnameyle beraber binlerce Arjantinli sokağa döküldü. İki hafta önce göreve gelen Başkan Milei, protestolarla planlarını engellemeye çalışan tüm gruplara karşı da sert eylem sözü verdi.

Muhalefet ülkenin kararnamelerle yönetildiğini kaydederek yasama organının baypas edilmesini eleştirirken kararların ancak hem Alt Meclis hem de Senato tarafından reddedilmesi durumunda bozulabileceği söylüyor.

Paylaşılan bilgilere göre 2020 yılında kabul edilen ve ekim ayında güncellenmiş olan kira yasasına göre, kira sözleşmeleri için minimum üç senelik bir süre belirleniyor ve konut sahiplerinin fiyatları yılda yalnızca iki defa artırmasına izin veriliyordu.

ARJANTİN EKONOMİSİ

Yine konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre yıllık yüzde 160'ın üzerinde  enflasyonun bulunduğu ve nüfusun yüzde 40'ı yoksulluk sınırının altında yaşadığı Arjantin, aynı zamanda düşük nakit rezervleri ve yüksek devlet borçlarıyla da mücadele etmeye devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta hükümet, para biriminin değerini ABD doları karşısında yüzde 50'den fazla zayıflatmıştı. Döviz kuru ABD dolarına karşı yaklaşık 391 pesodan 800 pesoya indirildi.

 

Almanya'da konut fiyatlarında sert düşüş!

Arjantin'de kira krizine Javier Milei çözümü: Zam sınırlamasını kaldırdı!

Ümraniye'nin yeni kentsel dönüşüm projeleri açıklandı: Karabekir'e 61.350, Dudullu'ya 22.650 bağımsız birim yapılacak!


Geri Dön