30 / 04 / 2024

Kiracı-Ev sahibi uyuşmazlıklarında yeni dönem Eylül ayında başlıyor!

Kiracı-Ev sahibi uyuşmazlıklarında yeni dönem Eylül ayında başlıyor!

Son dönemde kiraların astronomik şekilde artması ile birlikte kiracılarla ev sahipleri arasındaki uyuşmazlıklarda adeta patlama yaşandı. Adalet Bakanlığı da bu konuya el atarak yeni bir düzenleme yaptı. İşte detaylar..



Yükselen kira fiyatları nedeniyle kiracılarla ev sahipleri arasında yaşanan tartışmalar nedeniyle dava dosyalarında adeta patlama yaşanıyor. Bu konuyu çözüme kavuşturmak isteyen Adalet Bakanlığı da düğmeye bastı. Yapılan yeni düzenlemeye göre anlaşmazlık haline taraflar dava açmadan önce konu arabulucunun gündemine gelecek. Burada çözüm olmazsa mahkeme yolu açılacak.

İstinye Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Adalet Programı Başkanı Öğretim Görevlisi Vehbi Doğan, arabuluculuğa başvurulan uyuşmazlıklardan yüzde 69’unun çözümle sonuçlandığını söyledi. Arabuluculuğun zorunla hale getirilmesi ile birlikte davalarda önemli azalmalar olacağını belirten Doğan şöyle konuştu:

Kiracı-Ev sahibi uyuşmazlıklarında yeni dönem Eylül ayında başlıyor!

“Meclis’te kabul edilen yasa ile artık sulh hukuk mahkemelerinin görevli olduğu uyuşmazlıklarda dava açmadan önce arabulucuya başvuru yapılması zorunu hale getirildi. 1 Eylül 2023 tarihinden sonra ev sahibi ile kiracısı arasındaki uyuşmazlıklar önce arabulucunun önüne gelecek. Son dönemlerde kiralardaki anormal artışlar yüzünden ev sahipleri kiracısını yüksek bedele zorluyor olmazsa tahliye davası açıyordu. Artık bu davalar öncesinde arabulucu devreye girip tarafları uzlaştırmaya çalışacak. Adalet Bakanlığı verilerine göre bu tür uyuşmazlıkların yüzde 69’u dava açılmasına gerek kalmadan çözüme kavuşturulmuş.”

 


Geri Dön