22 / 11 / 2024
fuzul

Kiracı evi alıcılara göstermiyorsa ne yapılabilir?

Kiracı evi alıcılara göstermiyorsa ne yapılabilir?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Tek maaşla geçiniyoruz ve kiracıyız. 2 sene önce kredi ile almış olduğum evi, bu mücbir sebepten ötürü satmak istiyorum. Ama kiracım 'kontratım bitene kadar göstermem' diye evi alıcılara göstermiyor. Benim hakkım nedir? Nasıl bir yol izlemeliyim?' sorusunu yanıtladı.




Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Eşim doğum iznine çıktı, yani şu anda tek maaşla geçiniyoruz ve aynı zamanda kiracıyız. 2 sene önce kredi ile almış olduğum evi, bu mücbir sebepten ötürü satmak istiyorum. Kiracımı arayıp durumu anlatıp müsait ve uygun bir gün belirlemesini söyledim. Ama kiracım, “Ben evi göstermek zorunda değilim. Ev benim özel yaşantım, kontratım bitene kadar göstermem” diyerek, evi alıcılara göstermiyor. Bu konuda benim hakkım nedir? Nasıl bir yol izlemeliyim? Sonuçta evi satmam lazım.' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Kiracı evi alıcılara göstermiyorsa ne yapılabilir?

Eşim doğum iznine çıktı, yani şu anda tek maaşla geçiniyoruz ve aynı zamanda kiracıyız. 2 sene önce kredi ile almış olduğum evi, bu mücbir sebepten ötürü satmak istiyorum. Kiracımı arayıp durumu anlatıp müsait ve uygun bir gün belirlemesini söyledim. Ama kiracım, “Ben evi göstermek zorunda değilim. Ev benim özel yaşantım, kontratım bitene kadar göstermem” diyerek, evi alıcılara göstermiyor. Bu konuda benim hakkım nedir? Nasıl bir yol izlemeliyim? Sonuçta evi satmam lazım. S.K.

******

Herkes malından tasarruf etme hakkına sahiptir. Sahip olduğunuz evi de istediğiniz zaman satarsınız. Bunun için herhangi bir kimseye ihtiyacınızı ispat zorunda değilsiniz. Dolayısıyla kiracınıza da ihtiyacınızı ispatla mükellef değilsiniz. Ancak meskene zorla girilemeyeceğini bilen kiracınız da sizin evi satışınıza engel olmak için bu hakkını kullanıyor. Gerçekten de eve zorla birileri giremez, bunlar evinizin talipleri olsa bile. Ancak sizin de malınızdan tasarruf etme hakkınız var. İşte bu durumlarda mahkemeye başvurarak tedbir talep etmeniz gerekecek.

******

Bunun için de sulh hukuk mahkemesine başvuruyorsunuz ve bu durumu izah ediyorsunuz. Evin taliplere gösterilmesi için belli gün ve saat tayini talep ediyorsunuz. Mahkeme durumu inceliyor, belli bir süre için, haftanın belli gün ve saatinde evi taliplere gezdirme konusunda tedbir kararı veriyor. Siz de bu karar doğrultusunda o süre içinde örneğin üç ay süre ile cumartesi günleri saat 17-19 arası taliplere evi gezdiriyorsunuz. Böyle bir karar almanız gerekecek. Bu kararın uygulanması sırasında dikkat edilecek husus kiracının, taliplere evi kötülemesinin önüne geçmektir.


Geri Dön