27 / 04 / 2024

Kiracı evi boyatmazsa ev sahibi kiracının depozitosundan keser mi?

Kiracı evi boyatmazsa ev sahibi kiracının depozitosundan keser mi?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında son zamanlarda yaşanan sıkıntılar gündemdeki yerini koruyor. Ev sahibi depozitodan boya masrafı kesintisi yapabilir mi? İşte sorunun cevabı ve ayrıntılar...



Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sayısız sorunlar olabiliyor. Bu sorunlardan birisi de yapılan boya masrafı olmakta. Kiracıya evi boyalı olarak teslim eden ev sahipleri kiracıdan çıkarken evi boyatarak teslim etmelerini söylüyorlar. İlk bakışta gayet makul ve adaletli görünen bu talebin yasal uygulamadaki yeri de maalesef bambaşka olabiliyor. Kiracının evi boyatma meselesi toplum içinde doğru bilinen yanlışlar arasında yer alıyor.

KİRACI EVİ BOYATMAZ

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yapılan kira sözleşmesi taraflara bazı sorumluluklarda getiriyor. En basit şekilde ev sahibi kiracıya yaşayabileceği bir ev bulmalı ve kiracı da kira ödemelerini aksatmadan yapmalıdır. Bu kapsamda yasalara göre evin boyalı olarak kiracıya teslim edilmesi ev sahibinin bir jesti değil yapması gereken bir durumdur. Kiracıya eksiksiz bir şekilde ev teslim edilmelidir. Yargıtay'ın emsal kararlarında da kiracının evi boyatma zorunluluğunun bulunmadığıda yer almaktadır. Fakat bazı istisnai durumlarda olabilir.

Yargıtay tarafından boya meselesine dair ortaya koyduğu ilke gayet açık olarak belirtiliyor. Buna göre, evin boyası zaman geçmesinden kaynaklanan bir şekilde yıpranmış ve eskimişse burada kiracı bu durumdan sorumlu tutulamaz. Ancak kiracı eve özenli bakmamışsa, evin boyasına zarar vermişse o zaman ev sahibinin sorumluluğu kalkıyor ve sorumluluk tamamen kiracıya geçiyor. Bu durumda da boya masrafı kiracıya ait oluyor.

Kiracı evi boyatmazsa ev sahibi kiracının depozitosundan keser mi?

DEPOZİTODAN BOYA MASRAFI TAHSİLİ!

Kiracının ev sahibine verdği depozito kiracıya evden çıktığında geri verilmelidir. Fakat kiracı eve zarar vermişse ev sahibi belirli kurallar içinde kalarak depozitodan kesinti uygulayabilir. Evde normal bir yıpranma varsa ev sahibi depozitodan herhangi bir şekilde kesinti yapamaz. Eğer kiracı boyaya zarar vermişse o zaman bunun ispat edilmesi veya kiracının kabul etmesi halinde depozitodan kesinti yapılarak boya masrafı da alınabilir.

DEPOZİTO NE DEMEK?

Depozito, kiralanan mülkün zarara uğramayacağına dair para ya da kıymetli evrak olarak verilen bir güvence teminatıdır. Bu kapsamda, kiralama işlemlerinde gösterilen teminat önceden verilir ve kira sözleşmesinin şartlarına bağlı olarak kiralanan mülkten çıkarken bu rakam da geri alınır.

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Arabuluculuk sayesinde kirayı zamsız ödeme teklifi geldi!

Ev sahibi ve kiracılar aman dikkat: Site yönetimlerinde ciddi usulsüzlükler yapılıyor!

Kiracının hakları nelerdir? 

Kira anlaşmazlıklarda yeni sistem resmen boyut atlatacak: Çoğu ev sahibi ve kiracının bundan haberi yok!

Geri Dön