Kira anlaşmazlıklarda yeni sistem resmen boyut atlatacak: Çoğu ev sahibi ve kiracının bundan haberi yok!
Türkiye'de ev sahibi ile kiracı arasındaki sorunlara 1 Eylül tarihi itibarıyla arabuluculuk sistemi bakıyor. Çoğu kimsenin bilmedi yeni uygulama söz konusu siteme boyut atlatacak. Peki nasıl? İşte detaylar...
En sahibi ve kiracı uyuşmazlıklar için 1 Eylül itibarıyla arabuluculuk sistemi devreye alınmıştı. Sistem şu ana kadar büyük ölçüde başarı yakalarken yeni bir gelişme daha yaşandı.
Az sayıda vatandaş tarafından bilinen Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) sistemi, kiracı – ev sahibi arasında oluşan uyuşmazlıklarda yeni bir döneme kapı aralayacak. Sözleşmelerdeki ihlallerin, bildirimlerin ispatı niteliğinde olacak.
Mynet'in haberine göre, son birkaç yıldır ev sahibi ve kiracılar arasından duymaya alışık olduğumuz sorunların ardından bir dizi önlemler alınmıştı. Bu kapsamda en önemli düzenlemeden biri de kira artış oranının yüzde 25 ile sınırlandırılmasıydı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise anlaşmazlık nedeniyle ev sahibine veya kiracıya dava açmak isteyenlerin yeni dönemde arabulucuya gideceğini duyurmuştu. Söz konusu süreç ise 1 Eylül’den itibaren başladı.
Kısa süre önce sisteme alınan bu uygulamadan sonra ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan uyuşmazlıklarda 50 bin 89 dosya açıldı. Bu düzenlemede başarı oranı yüzde 59,16 oldu. Ancak anlaşmazlık süreçlerinde noter ücretleri el yakıyor.
KİRA ANLAŞMAZLIĞINDA RESMİ BELGE SAYILACAK
Şahıslar arasındaki sorunda resmi delil sayılabilecek, aynı zamanda noter masrafından kurtaracak bir yöntem daha ortaya çıktı. Ülkede elektronik ortamda taraflar arasındaki paylaşımların mevzuata uygun, uluslararası standartlarda ve teknik olarak güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayan Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) sistemi kira sorununa büyük ölçüde çare olacak.
Henüz çok kişi bunu bilmese de kullanımı günden güne büyüyor. 2022 yıl sonunda 1 milyon 897 bin 957 kişi Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) sistemini kullanırken, bu rakam Eylül 2023 sonu itibarıyla yaklaşık yüzde 26'lık artışla 2 milyon 392 bin 374'e ulaştı. Fakat bunun yaklaşık 1 milyon 750 binini kişiler oluşturdu.
BTK GÜVENCESİ ALTINDA FALİYET GÖSTERİYOR
BTK tarafından 2013 yılında siteme alınan TÜRKKEP, KEP'in kuruluşunun ve BTK tarafından hizmet sağlayıcı olarak yetkilendirilmesinin 10. yılını düzenlediği etkinlikle kutladı. Etkinliğe BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, TÜRKKEP Genel Müdürü Olcay Yıldız, TÜRKKEP Yönetim Kurulu Başkanı Pelin Karamış ve birçok kişi katılım sundu. Burada bir konuşma gerçekleştiren BTK Başkanı Karagözoğlu şu bilgileri paylaştı:
“KEP sistemi ile elektronik posta göndericisi görünen bireye ya da kişi/kuruluş tarafından gönderilip gönderilmediğini, alıcıya ulaşıp ulaşmadığını ve ne zaman ulaştığını, alıcısı tarafından okunup okunmadığı ve ilgili delil hizmetleri bulabilmek ve ihtiyaç duyulması durumunda elektronik postaya yeniden erişebilmesi de mümkün olmakta" denildi.
Yoğun işlem gören KEP sisteminde kurum da önemli bir rolü bulunduğuna dikkati çekilen açıklamada, KEP sisteminde elektronik postalar güvenilir 3. taraf rolündeki kayıtlı elektronik posta hizmeti sağlayıcıları vasıtasıyla gönderilip alınabiliyor diye kaydedildi.
SÖZLEŞMELERDEKİ İHLALLERİN İSPATI SAYILABİLECEK
TÜRKKEP Genel Müdürü Olcay Yıldız ise KEP’in kira uyuşmazlıklarında KEP’in önemine dair, “Kiracı tarafında da ev sahibi tarafında da kötü niyetli yaklaşımlar olabiliyor. Sanki noterden birbirlerine belge gönderir gibi çerçeve sağladığı için bu kötü niyetli yaklaşımları engel olmak için taraflar arasındaki iletişimleri kayıt altına alır. Sözleşmelerdeki ihlallerin, bildirimlerin ispatı niteliğindedir. Bu uygulama kira uyuşmazlıklarında ciddi anlamda fayda sağlayacaktır” dedi.
TOKİ'den bu ile 79 konutluk yeni proje geliyor! İhalesi yarın!