02 / 05 / 2024

Kiracı genel kurulda oy kullanabilir mi?

Kiracı genel kurulda oy kullanabilir mi?

Kat Mülkiyeti Kanununda genel kurul toplantılarında nasıl karar alındığı, kimlerin oy kullanma hakkı olduğu açıklanıyor. Buna göre kiracı genel kurulda oy kullanabilir mi? İşte yanıtı...



Kiracı genel kurulda oy kullanabilir mi?

Apartmanda düzenlenen genel kurul toplantılarında nasıl karar alındığı, kimlerin oy kullanma hakkı olduğu Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanuna göre kiracı genel kurulda oy kullanabilir mi? Kiracının oya katılma hakkı bulunuyor mu?


Kanuna göre, apartman ile ilgili alınacak bir kararda kat malikleri söz sahibi oluyor. Her kat malikinin arsa payı oranına bakılmaksızın bir oy hakkı bulunuyor. Buna karşılık konutunu kiraya veren kimsenin de tek bir oy hakkı bulunduğu için oyu ev sahibi kullanıyor.


Ev sahibi oy kullanan kiracıların, yönetimde söz söyleme hakkı bulunmuyor. Ancak kendisine izin verilmesi durumunda dilek ve önerilerini dile getirebiliyor.


Kat malikinin oy kullanmaması, vekaletini kiracısına vermesi durumunda kiracılar genel kurulda oy kullanma hakkına sahip olabiliyor. Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alan yasal esaslar aşağıda sıralanıyor:


III - Oya katılma: 

Madde 31 – Her kat maliki, arsa payı oranına bakılmaksızın, bir tek oy hakkına sahiptir. 

 

Anagayrimenkulde birden ziyade bağımsız bölümü olan kat maliki, her bağımsız bölüm için ayrı bir oy hakkına sahiptir; bununla beraber onun malik olduğu bağımsız bölümlerin sayısı ne olursa olsun, sahip olacağı oy sayısı bütün oyların üçte birinden fazla olamaz; oy hesabı yapılırken kesirler gözönüne alınmaz. 

 

Bir bağımsız bölümün birden ziyade maliki varsa, kat malikleri kurulunda bunları içlerinden vekalet verecekleri birisi temsil eder. Kat maliklerinden biri ehliyetsiz ise onu kanuni mümessili temsil eder. 

 

Alınacak karar doğrudan doğruya kendini ilgilendiren kat maliki görüşmelerde hazır bulunabilir, fakat oya katılamaz. 

 

(Değişik son fıkra: 14/11/2007-5711/16 md.) Kat maliklerinden biri, oyunu yetkili vekil eliyle kullanabilir. 


Bir kişi, oy sayısının yüzde beşinden fazlasını kullanmak üzere vekil tayin edilemez. Ancak, kırk ve daha az sayıdaki kat mülkiyetine tâbi taşınmazlarda bir kişi, en fazla iki kişiye vekâlet edebilir. 



Kiracı apartmanda neleri öder?



Geri Dön