01 / 05 / 2024

Kiracı kira iadesi isteyebilir mi?

Kiracı kira iadesi isteyebilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Kiralayandan kullanmadığım 15 günlük kiranın iadesini isteyebilir miyim?' sorusunu yanıtladı.



Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Kiracı olduğumuz evden taşınma ihtiyacı doğdu ve bunu ev sahibine bildirdik. Ayın süresi dolmadan 15 gün önce evden çıktık ve ertesi gün yeni kiracı girdi. Kiralayandan kullanmadığım 15 günlük kiranın iadesini isteyebilir miyim?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

 Kiracı kira iadesi isteyebilir mi? 

Kiracı olduğumuz evden taşınma ihtiyacı doğdu ve bunu ev sahibine bildirdik. O da yeni kiracı aramaya başladı.

Bahsettiğim ayın kirasını ödedik ve ödediğimiz ayın süresi dolmadan 15 gün önce evden çıktık ve ertesi gün yeni kiracı girdi.

Evde 15 gün oturmuş oldum ama tam kira ödedim. Ev de hiç boş kalmadı. Kiralayandan kullanmadığım 15 günlük kiranın iadesini isteyebilir miyim? ● E.P.

Doğrusu kiracı-kiralayan arasında yaygın ihtilaflardan birinde hep bunun tersi olur. Yani kiracı dönem sonunu beklemeden evden çıkar, kiralayan bu yeri hemen kiraya veremez, çıkan kiracıdan boş kalan sürenin kira bedelini tazminat olarak ister.

Bu defa tersi olmuş, kiracı, kirasını ödediği ayı tamamlamadan çıkmış, ertesi gün yeni kiracı girmiş. Bu durumda kiralayanın iade borcu var mı? Kiracının süresinden önce çıktığı hallerde, kiralayan neden tazminat ister?

Çünkü kiracı ile yaptıkları sözleşmede kiracı belli süre oturmayı ve o süre boyunca para ödemeyi, kiralayan da o süre için kiracının oturmasına izin vereceğini taahhüt etmiştir.

Kiracı erken çıkmakla taahhüdünü yerine getirmemiş, taahhüt ettiği süre için ödemek zorunda olduğu parayı kesmiştir.

O halde tazmin etmelidir. Bu olayda ise tersi olmuş, kiralayan kiracının erken tahliyesini kabul etmiş, kiracı ödediği bir aylık kira kadar oturması gerekiyorken bir ayı doldurmadan çıkmış.

O parayla daha 15 gün oturacakken oturmamış. Buna karşın kiralanan hemen dolmuş ve kiracı 15 günlük kira kadar zarar etmiş, kiralayan ise 15 gün için iki misli para almış. Olaya bu gözle baktığınızda evet 15 günlük paranın iadesini talep mümkündür.

Bina tadilatı elde mevcut tasdikli projeye göre mi yapılır?


Geri Dön