28 / 04 / 2024

Kira artışı ÜFE mi TÜFE mi?

Kira artışı ÜFE mi TÜFE mi?

Taşınmaz kiralamalarında yenilenen kira döneminde mal sahibinin kiracısına zam yapma hakkı doğuyor. Kiracıya yapılacak zam oranı enflasyondan fazla olamıyor. Peki, kira artışı ÜFE mi TÜFE mi?



Kira artışı ÜFE mi TÜFE mi?

Taşınmaz kiralamalarında yenilenen kira döneminde mal sahibinin kiracısına zam yapma hakkı doğuyor. Kiracıya yapılacak zam oranı, Borçlar Kanunu gereğince üretici fiyat endeksi oranlarına bağlanıyor.


Kanuna göre; Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.


Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. 


Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Ancak daha sonra yapılan bir düzenleme ile işyeri kiralamalarında bu uygulama 2020 yılına kadar ertelendi. 


Kira artışı ÜFE..

Kira artışı hesaplamalarında kullanılan ÜFE oranları, her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. 3 Ekim 2014 tarihinde açıklanan kira artışı ÜFE oranları şu şekilde sıralanıyor:


Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,85 arttı

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %0,85, bir önceki yılın Aralık ayına göre %7,24, bir önceki yılın aynı ayına göre %9,84 ve on iki aylık ortalamalara göre %9,84 artış gösterdi.


2014 Ekim ayı kira artış hesaplamalarında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı olan yüzde 9,84 oranının kullanılması gerekiyor. 


Kira artış oranları Eylül 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön