27 / 12 / 2024

Kiracı konutu sözleşme bitmeden boşaltabiliyor mu?

Kiracı konutu sözleşme bitmeden boşaltabiliyor mu?

Borçlar Kanunu kiracıları koruyan düzenlemeler içeriyor. Kiracıyı koruyan en önemli düzenleme evi erken tahliye etmeyle ilgili. Kanuna göre; kiracı konutu sözleşme süresi bitmeden ve ceza ödemeden boşaltabiliyor.



2012 yılında yürürlüğe giren yeni Borçlar Kanunu kiracıları koruyan düzenlemeler içeriyor. Kiracıyı koruyan en önemli düzenleme evi erken tahliye etmeyle ilgili. Kanuna göre; kiracı konutu sözleşme süresi bitmeden ve ceza ödemeden boşaltabiliyor


Kontratı öne sürüyor 

Kiracılar bazı durumlarda kira kontrat süresi bitmeden Kanuna göre; kiracı konutu sözleşme süresi bitmeden evi boşaltmak zorunda kalabiliyor. Ancak evi erken tahliye kararı mülk sahibi tarafından her zaman olumlu karşılanmıyor. Böyle durumlarda ev sahibi kira sözleşmesini göstererek depozitoyu geri vermediği gibi geri kalan kira bedellerini talep ediyor. Kiracı kira bedelini peşin ödediyse bu sözleşmedeki maddeler nedeniyle parasını geri alması mümkün olmuyor.


İsteyene erken tahliye 

Kısacası, yapılan sözleşme kiracı ile kiraya vereni karşı karşıya getiriyor. Ancak 2012'de yürürlüğe giren Yeni Borçlar Kanunu, kiracı-kiraya veren arasındaki bu ihtilafı ortadan kaldıracak hükümler içeriyor. Yasa kiracıyı koruyor. Ancak bu konu kamuoyunda pek bilinmiyor. 

Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Petek, "Yasaya göre kiracı erken tahliye durumunda ceza ödemek zorunda değil" dedi. 


Makul süre belirlenecek 

Yasaya göre örneğin; kiraya veren ile kiracı 3 yıl süreli sözleşme yapmışlarsa ve sözleşmenin başlamasından 6 ay sonra evin tahliye edilmesi durumunda, geriye kalan 2.5 yıllık kira ödenmek zorunda değil. Erken tahliyede, taşınmazın bilirkişi tarafından belirlenecek kiraya verilebilme süresi kadar kira ödeme borcu öngörüldüğünü ifade eden Hasan Petek, "Belirlenecek makul süre 2 ay ise kiracı sadece 2 aylık kira bedeli ödeyecek" diye konuştu. 


Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Murat Aydoğdu'nun verdiği bilgiye göre; yeni yasayla depozito 3 aylık kirayı geçemeyecek. Depozito kiraya verene değil bankaya yatırılacak. Kiracı kendi adına bankada hesap açarak parayı taşınmazın depozitosu olarak yatıracak. Faiz geliri depozitoya eklenecek. Banka, sözleşmenin sona ermesi ile depozitoyu iki tarafın rızasıyla iade edecek. 


Posta


Geri Dön