17 / 05 / 2024

Kiracı olan herkesi ilgilendiriyor! Para ödeme riskiniz var!

Kiracı olan herkesi ilgilendiriyor! Para ödeme riskiniz var!

Kiracı olan vatandaşları yakından ilgilendiren bir haber geldi. Ev sahiplerine kirayı elden vermek sonradan kiracıların başını ağrıtabilir. İşte detaylar!



Elden kira bedeli ödeme niyetinde olmayan kiracılar, mülk sahiplerine bankadan ödenme zorunluluğu olduğu hatırlatmalı. Böylece daha sonra çıkabilecek olası ihtilaflarda, banka dekontlarını kira bedellerinin ödendiğinin delili olarak sunabilir. 2023 yılında elde edilen konut kira gelirlerinin yıllık toplam tutarı 21 bin TL’yi geçme durumunda, yasal olarak da bu gelirlerin Maliye’ye bildirilmesi gerekmez. Elde edilen gelir ile de vergi ödenmesine gerek kalmıyor. Yıllık 21 bin lirayı geçen konut kira gelirlerinin ertesi yılda yani 2024 mart ayında beyan edilmesi gerekecek.

21 bin liralık sınırı geçmekte olan konut kira gelirini beyan edecek konut sahipleri, 21 bin liralık istisna tutarını kira gelirlerinden düşebilecek ve böylece daha az vergi ödenebilecek.

İşyeri kira gelirlerinde beyan sınırı da 2023’de gelirleri için yıllık brüt olarak 150 bin lira. Vergi kesintisi zorunluluğu olmayan kişilerce kiralanan işyerlerinde beyanname verme sınırı 8 bin 400 lira olmaktadır.

Kiracı olan herkesi ilgilendiriyor! Para ödeme riskiniz var!

KAYIT DIŞINA CEZA BEYANNAME VEREN ŞANSLI!

 Beyanname vermeyen konut sahipleri bazı vergi avantajlarından faydalanabiliyor. Konut kira gelirini beyan eden mal sahipleri 21 bin liralık istisnadan faydalanabilen, Maliye’nin incelemesi sonrası cezalı vergi ödeyecek mülk sahipleri istisnadan faydalanamaz. Kira geliri elde edip beyanname verecek mülk sahibi kişiler, yasal giderlerini de yani bunlar götürü gider veya gerçek gider olacak şekilde gelirlerden düşebilme durumu var.

Beyannamede ‘istisna’ ve ‘gider’ dışında ‘indirimler’ satırına yazılmış olan tutarlar da ayrıca kira gelirinden düşüyor. İndirimler satırına; özel okul masrafları, özel hastane masrafları, özel yani sağlık ve hayat sigorta masraflarını da belirlenmiş kriterler doğrultusunda yazılabiliyor. Beyanname veren mülk sahiplerine tanınan avantajlar ile kira geliri elde eden kişilerin daha az vergi ödemesi de sağlanmış oluyor. Beyannamelerine yazdıkları gelirlerinden daha çok giderleri olan mülk sahiplerinin ise vergi ödeme yükümlülükleri tamamen ortadan kalkıyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön