29 / 04 / 2024

Kiracı oranı arttı, konut sahibi olmak zorlaştı! Uzmanlar 'Erişilebilir konut için yeni model şart' dedi!

Kiracı oranı arttı, konut sahibi olmak zorlaştı! Uzmanlar 'Erişilebilir konut için yeni model şart' dedi!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre oturulan konuta sahip olanların oranı 0,8 puan azaldı ve 2022 yılında yüzde 56,7 oldu. Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan Gayrimenkul Uzmanı Turgay Yılmaz, “Erişilebilir konut için yeni model şart” dedi.



Açıklanan resmi rakamlara göre Türkiye’de ev sahipliği oranı son 9 senedir  geriliyor. Oturduğu konuta sahip olanların oranı 2015 yılı ve öncesinde yüzde 60’ı geçmişken, 2023 yılında yüzde 56.2’ye indi. Yaptığı açıklamada sürekli artış gösteren fiyatlara ve yüksek faiz oranları ile ilgili önemli açıklamalar yapan Gayrimenkul Uzmanı Turgay Yılmaz, “Erişilebilir konut için yeni model şart” dedi. Turgay Yılmaz açıklamasında kamuya ait arsalarda, kamu-özel sektör işbirliği ile konut üretilmesi ve bu yolla fiyatların yüzde 40 düşürülmesini önerdi.

KİRACILARIN ORANI YÜKSELİYOR

Yaptığı açıklamada ülkemizde özellikle pandemiden sonra konut sahibi olmak çok zorlaştığına değinen Turgay Yılmaz; “Barınma ve konut krizinin gündemden düşmediği son üç senede konut ve kira fiyatları fahiş biçimde artış gösterdi. İnşaat piyasasının hareketli olması ve çok fazla konut inşa edilmesine rağmen özellikle son 10 senede kirada oturanların oranı da her sene yükseldi.

Kiracı oranı arttı, konut sahibi olmak zorlaştı! Uzmanlar Erişilebilir konut için yeni model şart dedi!

Türkiye Müteahhitler Birliği tarafından hazırlanan rapora göre Türkiye’de konut satın alanların yalnızca yüzde 40’ının yaşamak için, yüzde 60’ının da yatırım amaçlı konut satın aldığını ortaya çıkarıyor. Ayrıca TÜİK tarafından açıklanan verilere göre de 2006 yılında kirada oturanların oranı yüzde 23,5 şeklinde iken söz konusu bu oran 6 sene içerisinde 20,9’a kadar indi. Fakat 2012'den sonra kiracıların oranı her yıl kademeli olarak arttı. 2018 yılında da  yüzde 25’i aşan kiracı oranı 2022 yılında yüzde 27,2 oldu.”

“EN VAHİM BARINMA KRİZİ”

Edirne Gazetesi'nden Yeşim Dramalı'nın haberine göre Gayrimenkul Uzmanı Turgay Yılmaz yapmış olduğu değerlendirmede şunları dile getirdi: “Yapılan araştırmalar göstermektedir ki 2019-2023 seneleri arası Türkiye genelinde kira artış oranı yüzde 583 şeklinde oldu." Konut krizinin düşünüldüğünden daha derin olduğuna değinen Yılmaz, özellikle Türkiye nüfusunun yüzde 75'lik kısmının yaşadığı 30 büyük ilde çalışanların, ücretlilerin gelirlerinin önemli bir bölümünün konut kirasına gittiğini paylaşarak “Yeni işe başlayanların maaşlarıyla neredeyse konut kiralama şansı yok. Büyükşehirlerdeki memurların, kamu görevlilerinin de maaşlarından konut kirası çıktıktan sonra gıda, ulaşım, giyinme ve temel ihtiyaçlar için sadece çok küçük bir kaynak kalıyor. Tasarruf edebilmeleri de maddeten mümkün değil.

Türkiye önümüzdeki senelerde konut krizini çözmek için çok ciddi, devrim sayılabilecek adımlar atmazsa söz konusu bu kriz derinleşecek ve Cumhuriyet tarihimizin en vahim barınma krizi ile karşı karşıya kalacağız” uyarısını yaptı.

FİYATLARI DÜŞÜRECEK ÜRETİM MODELİ

Yaptığı açıklamada “Ulaşılabilir fiyatlı konut üretmek için başka çözümler üretmeli ve düşük gelir grubuna sahip vatandaşlarımız için çözüm bulmamız gerekli diyen Turgay Yılmaz; “ 2 milyon TL'nin altında konut üretilmeliyiz ki, hane halkı gelirinin üçte birini konut taksitine ayırarak ev sahibi olabilsin. Konut edinmenin önündeki en büyük engel de arsa bedelleri.

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen arsa bedeli konut fiyatlarını ciddi anlamda yukarı çekiyor. Ülkemizde arsa maliyeti dünyadaki örneklerine göre oldukça pahalı. Bizde yüzde 40-45 olan pay, dünyada ortalama yüzde 15. Arsa fiyatlarını ucuzlatmadan konut fiyatını düşürmek de mümkün değil. İşte bu sebeple yeni modeller uygulanmalı. Kamuya ait olan arsalarda, dünyadaki arsa maliyetlerine yakın oranlarla ve sadece erişilebilir fiyatlı konut üretmek şartıyla kamu-özel sektör işbirliğini öneriyoruz. Bu şekilde fiyatlar yüzde 40-45 düşer ve ev sahipliği de artar" dedi.

 

Altın yatırımcıları ters köşe oldu! Altın fiyatları bugün düşüşte! 5 Şubat 2024 altın fiyatları

Konutta yüzde 85'e, arsalarda yüzde 300'lere varan fiyat artışları var! Emlak sektörü denetlenmeli!

Kanada, yabancıya konut satışı yasağını 2027'ye kadar uzattı!


Geri Dön