Kira

Kiracılar aman dikkat! Kirasını ödemeyen kiracının elektrik ve suyu kesilebilir mi?

Türkiye’de ev sahipleri ile kiracılar arasında sıkıntılar yaşanmatadır. Buna göre, kira ödemelerini yapmayan kiracılara karşı ev sahipleri kendi düşünceleri ile çeşitli yaptırımlar yapabiliyorlar. Peki yapılan bu yaptırımların yasal durumları nelerdir? 

Ev sahipleri ile kiracılar arasında ciddi çekişmeler devam ediyor. By kapsamda da genellikle meseleler kira ödemelerinde yaşanmaktalar. Kiracılar kira ödemelerini yapmadıklarında ev sahipleri zor durumda kalıyorlar. Buna karşın da ev sahipleri tamamen duyguları ile hareket ederek kendi düşünceleri ile yaptırımlar uygulayabiliyorlar. Bu uygulamaların yasal boyutu araştırılmaktadır. 

KİRA ÖDEMEYEN KİRACILAR İÇİN NASIL BİR YAPTIRIM UYGULANIR?

Kira ödemesi yapılmaması kiracının kira sözleşmesi yükümlülüğünü yerine getirmemesi ve bu sözleşmeyi tartışılır hale getirmesi anlamına gelmektedir. Kira borcunu ödemeyen kiracıya karşı ev sahiplerinin yasal olarak neler yapabilecekleri çok açık bir şekilde belli olmaktadır. Bunların dışına çıka ev sahipleri haklı durumdan jet hızı ile haksız duruma geçebiliyorlar.

usakgundem.com'da yer alan içeriğe göre; Elektrik ve su gibi abonelik gerektiren hizmetler için ev sahipleri kiracıların hizmet almalarını asla engelleyemezler. Bir kiracı kira ödemedi denilerek ev sahibi gidip elektriğini kesemez. Bu kira sözleşmesine de aykırı hareket etmektir. Kiracı nasıl kira ödemekle sorumlu ise ev sahibi de kiracıya barınabileceği bir ev temin etmek zorunda kalırlar.

Kiracının elektriği kesildiğinde o ay için kira ödemesi talep edecek olan ev sahibi kanunlara aykırı hareket edecektir. Bu duruma düşmemek için ise kiracıya ev sahibi tarafından yaptırımlar yapılmamalıdır. Bu yaptırımların da neler olabileceği ve nasıl kim tarafından uygulanacağı da yasalar tarafından belirlenmiştir. Ev sahibinin kiracıya direkt olarak yaptırım uygulamak gibi yasal bir hakkı yoktur.

Öte yandan, kiracı eğer kira ödemiyorsa ev sahibi hukuki hakkını arayarak resmi kanallar üzerinden kirasını tahsil edebilir. İcra başlatmak da bunlardan birisidir. Bu şekilde ev sahibi kiracıdan parasını er ya da geç tahsil eder. Fakat, kendi kafasına göre iş yapıldığında yasal yollarla bunun cezasını kiracılar ev sahiplerine ödetebilir ve bu oldukça da pahalıya mal olabilir.

Mağdur ev sahibinden çağrı: Boş evinizi kiraya vermeyin, davalıksanız 'evim gasp ediliyor' diye suç duyurusu yapın!

Ev sahipleri küstürüldü: Yüzde 25 zam sınırı kalkınca kiracıyı yüksek enflasyon şoku bekliyor! 

Kiracılar dikkatli olun! Elden kira ödemek riskli mi?

Ev sahibi - kiracı kavgasında haksız ve suçlu olan kim?

Yüzde 25 zam sınırı kaos nedenidir: Geliri yüksek kiracılar evleri bırakmıyor!