Genel

Kiracılar bunu mutlaka bilmeli! 1 yıllık kira sözleşmesi bitince ne olur?

Kiracılar kendi haklarının neler olduğunu en az ev sahipleri kadar bilmelidir. Bu yüzden sık sık kiracılardan kira sözleşmesine dair sorular sorulmaktadır.jpg'/>

O sorulan sorulardan biri de 1 yıllık kira sözleşmesi bitince ne olur, Bir yılını dolduran kiracı, evden çıkarılır mı? İşte tüm bu soruların yanıtları…

EV SAHİBİ KİRAYI ELDEN ALIRSA NE OLUR?

Ev sahipleri kirayı eğer elden alırsa bir yaptırımla karşılaşırlar. Bu bahsedilen yaptırım da kirasını elden alan ev sahipleri minimum olarak kiranın yüzde 5'i kadar özel usulsüzlük cezası ödemekle karşı karşıya kalabilirler. Ancak iş yeri kiralarında bu ceza hem dükkan sahibine hem de kiracıdan alınmaktadır.

1 YILLIK KİRA SÖZLEŞMESİ BİTİNCE NE OLUR?

Bir yıldan beri kirada oturan kiracılar sözleşme bitiminde ne olacağını merak ediyor. Türk Borçlar Kanunu'nda yer alan maddelere göre, belirli süreli kira sözleşmesi yani genellikle uygulamada görülen 1 yıllık kira sözleşmesi sona erdiğinde kira sözleşmesini sona erdirme hakkı kiracının insiyatifine kalmıştır. Kirayı sonlandıracak davranışlar sergilenmemiş ise genellikle 1 yıllık kira sözleşmesi bitince sözleşmenin tek taraflı bitirilebileceği düşüncesi olsa da bu hak yalnızca kiracıya aittir. Ancak sebeplerin olması halinde kiraya veren kiracıyı evden çıkartabilir.

EV SAHİBİ KİRACI DAVALARI NE KADAR SÜRER?

Tahliye davası dosyanın niteliğine bağlı olarak aynı zamanda davayı görmekte olan mahkemenin iş yoğunluğu da göz önünde bulundurularak, kiracının itiraz hakkını kullanmasına göre sonuçlanma süresinde değişiklik yaşanabilir. Tahliye davalarında karar süreci yaklaşık olarak 3 ay ile 1,5 yıl arasında değişmektedir.

BİR KİRACI EN FAZLA KAÇ YIL OTURABİLİR?

10 yıllık sürenin sonunda ev sahibi kiracıyı yasal olarak tahliye etme hakkına sahiptir. Bunun için ev sahibinin sözleşme bitimine 3 ay kala kiracıya yazılı olarak evi tahliye etmek istediğini haber vermeli, bildirmelidir.

KİRACI EN HIZLI NASIL TAHLİYE EDİLİR?

Kiracıyı tahliye etmenin birden çok yolu bulunmaktadır. Kira borcunu ödemeyen kiracıların tahliyesi için en hızlı yol ise kiracı hakkında tahliye talepli icra takibi başlatılabilir. Bu icra takibi sırasında, kiraya veren tarafından hem birikmiş kira alacağı hem de tahliye talep edilir.

Elektrik fatura borcu nasıl öğrenilir?

300 bin TL krediye ne kadar faiz gelir?