29 / 04 / 2024

Kiracılar dikkat! Boş kağıda imza atan kiracı mahkemeye gidemez...

Kiracılar dikkat! Boş kağıda imza atan kiracı mahkemeye gidemez...

Kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanan tahliye ile ilgili taahhütname sorunu hakkında yaşanan sıkıntılar için Yargıtay’dan emsal bir karar çıktığı belirtildi. Buna göre, yargıtay ev sahiplerini haklı bularak kiracıları da maalesef haksız buldu. İşte haberin detayları...



Kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanan tahliye taahhütnamesi gerilimi gündemdeki yerini korumaktadır. Yapılan bu tahliye taahhütnameleri meselesi oldukça kafa karıştırıcı olmaktadır. Bu süreçte ise geçerli tahliye taahhütnamesinin özelliklerinin neler olduğu sürekli değişebilmektedir. Mahkemelerden buna dair emsal kararlar çıkabiliyor. Dolayısı ile kiracılar ile ev sahipleri arasında büyük bir anlaşmazlık daha ortaya çıktığı kaydedildi.

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ NE DEMEKTİR?

Tahliye taahhütnamesi isminden de anlaşılabileceği gibi kiracının belirli bir tarihte evden çıkmayı da taahhüt ettiği resmi niteliği olan bir belge olarak kabul edilmektedir. Bu belge eğer geçerli ise ev sahibi de kiracıyı evden kolayca çıkarabilmektedir.. Kiracı kira sözleşmesinden doğan çoğu hakkından bu belgeyi imzalayarak feragat etmektedir.

GEÇERLİ TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ NASIL OLMALIDIR?

Hukuken geçerliliği olacak bir tahliye taahhütnamesinin şu konular dikkate alınarak yapılması gerekiyor:

- Tahliye taahhütnamesi ve kira sözleşmesi aynı tarihte gerçekleşemez. Buna göre, en az arada 2  hafta kadar  bir süre olmalıdır.
- Tahliye taahhütnamesi imzalaması için kiracıya baskı yapılamaz.
- Kiracı evli ise tahliye taahhütnamesinde eşin de imzası olmalıdır.
- Tahliye taahhütnamesi kiracı tarafından imzalanmış olmalıdır.

Kiracılar dikkat! Boş kağıda imza atan kiracı mahkemeye gidemez...

MAHKEME KİRACIYI HAKSIZ BULDU

Tahliye taahhütnamelerinin geçerli olabilmesi durumunda tarih kısmının açık bir şekilde yazılması lazımdır. Fakat, benzer bir davada kiracı boş kağıda imza atıp ev sahibine vermiş ve ev sahibi de istediği tarihi yazarak tahliye taahhütnamesini işleme koyulmuştur. Kiracı mahkemeye başvurmuş ama Yargıtay’a kadar giden davada emsal bir karar çıkmıştır. Kiracının boş bir kağıda imza atması durumunda imzanın getireceği sorumlulukları da kabul etmesi durumunda kiracı maalesef haksız bulundu. Bu süreçte ise boş kağıda imza atarak tahliye taahhütnamesinde bulunan  kiracıları ev sahipleri artık kolayca evden çıkarabilecekleri belirtildi. 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kira tespit davası masraflarını kim öder?

Kiracı mağduru ünlü doktor isyan etti: Bu ülkede yapılacak en mantıksız yatırım, evini kiraya vermek!

Kiracılar dikkat! Tahliye taahhütnamesinde boş kağıdı imzalayan yandı! Evden çıkmak zorunda kalacaksınız...

Ev sahibi ve kiracılar karşı karşıya! Aidat zamları iki tarafı karşı karşıya getirdi...

 


Geri Dön