27 / 04 / 2024

Kiracılar dikkat! Ev sahiplerinin tuzağına düşmeyin...

Kiracılar dikkat! Ev sahiplerinin tuzağına düşmeyin...

Türkiye’de ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar kapsamında ev sahiplerinin yaptığı akıl dışı oyunlarına bir yenisi daha eklendiği belirtildi. Buna göre, ev sahipleri kiracıları evden çıkardıkları gibi tazminat haklarını da ellerinden alabiliyorlar. İşte haberin ayrıntıları...



Tüm kiracıları çok yakından ilgilendiren yasal bir hakka dair ev sahiplerinin yaptıkları bir uygulama kiracıları zor durumda bırakabilir. Kiracılar oturmuş oldukları evden çıktıkları gibi tazminat haklarından da oluyorlar. Ayrıca, kiracılara iki açıdan zarar veren bu konu artık çok sayıda ev sahibi devreye sokmaya başlamış durumda.

NOTERDEN İHTARNAME GÖNDERİYORLAR

Ev sahipleri kiracılarına noterden ihtarname gönderiyor ve onların güvenlerini elde ediyorlar. Buna göre, noterden kendisine gelen ihtarnameyi gören kiracı ev sahibinin kendisine yasal bir belge verdiğini ve kozun kendi eline geçtiğiniz zannediyor. Fakat işin aslı hiç de öyle olmuyor. Ev sahibi noter üzerinden kiracısına gönderdiği bildirim kapsamında ihtiyaç nedeni ile kiracıdan evi tahliye etmesini, buna ihtarın yeterli olduğunu, evi bir başkasına kiraya vermeyeceğini, eğer evi kiraya verirse kendisinden tazminat talep edilebileceğini belirtiyor. İlk bakışta kiracı için avantajlı bir durum olarak görülse de uygulamada kiracılar çok büyük bir sürpriz ile karşılaşıyorlar.

İHTAR TAZMİNAT İÇİN YETMEZ

Buna benzer davalarda Yargıtay tarafından daha önce alınmış emsal kararlar bulunmaktadır. Kiracı evden ihtar nedeni çıkmışsa ve ev sahibi de evi bir başkasına kiraya vermişse noterden gönderilen bu ihtar kiracıya tazminat hakkı vermemektedir.

Kiracılar dikkat! Ev sahiplerinin tuzağına düşmeyin...

MAHKEME KARARI GEREKLİ

Ev sahibi eve gerçekten ihtiyaç duyabilir ve kiracıdan da bunu istemiş olabilir. Fakat, kiracı kendisine çekilen bir ihtarname ile evden çıkmamalıdır. Eğer tazminat hakkının geçerli olmasını istiyorsa kiracı ev sahibinden ihtiyaç sebep durumunda tahliye davası açmasını istemelidir. Kiracının tazminat talep edebilmesi için ya evin bir yargı kararı ile ya da icra yoluyla tahliye edilmiş olması gerekir. Ayrıca, tek bir ihtarname ile evden çıkılırsa kiracı tazminat hakkını tamamen kaybeder ve ev sahibi de evi istediği gibi bir başkasına kiraya verebilir.

KİRACI ŞİKAYET EDEBİLİR

usakgundem.com'da yer alan habere göre; İhtiyaçtan dolayı kiracısını çıkaran ev sahibi üç yıllık kanuni süre dolmadan evi bir başkasına kiraya verirse eski kiracının tazminat hakkı bulunmaktadır. Eski kiracı şikayet ederse ev sahibi eski kiracının ödemiş olduğu son kira bedeli esas alınarak bir yıllık kira bedeli tutarı kadar tazminat ödemeye mahkum edilir. Buna göre 10.000 Türk Lirası  kira verildiği düşünülürse ev sahibinin 120.000 Türk Lirası tazminat ödemesi gerekir. Mahkeme kararı olmadan evden çıkan kiracılar bu hakkı kullanamamaktadırlar.

Kiracılar dikkat! Kiralık ev ararken nelere dikkat etmeliyiz...

Asgari ücretli bir kiracının yeni konut kiralaması çok zor! 

Kiracılar evi bir başkasına kiraya verebilir mi? Ev sahipleri aman bunlara dikkat! 

Kiracılar dikkat! Kirasını geç ödeyen kiracı hemen evden tahliye edilir mi?


Geri Dön