10 / 01 / 2025

Kiracılar dikkat! Ortaklara kira ödenir mi?

Kiracılar dikkat! Ortaklara kira ödenir mi?

Posta yazarı Tamer Heper '10 yıldır kirada oturuyorum. Düzenli olarak kira ve faturalarımı ödüyorum. Ev sahibimle mirasçıları arasında uyuşmazlık çıktı. Mirasçılar oturduğum yeri almazlarsa, benim alma hakkım var mı veya nasıl bir yol izlemeliyim?' sorusunu cevapladı.



Posta yazarı Tamer Heper '10 yıldır kirada oturuyorum. Düzenli olarak kira ve faturalarımı ödüyorum. Ev sahibimle mirasçıları arasında uyuşmazlık çıktı, mahkemeye gittiler. Mirasçılar oturduğum yeri almazlarsa, benim alma hakkım var mı veya nasıl bir yol izlemeliyim? Ben anneleri ile kira sözleşmesi yaptım. Hepsi ayrı kira istediler. Konu hakkında yardımcı olur musunuz?' sorusunu yanıtladı.

10 yıldır kirada oturuyorum. Düzenli olarak kira ve faturalarımı ödüyorum. Ev sahibimle mirasçıları arasında uyuşmazlık çıktı, mahkemeye gittiler. Mirasçılar oturduğum yeri almazlarsa, benim alma hakkım var mı veya nasıl bir yol izlemeliyim? Ben anneleri ile kira sözleşmesi yaptım. Hepsi ayrı kira istediler. Konu hakkında yardımcı olur musunuz? l B.D.

***

Okuyucumun iç içe geçmiş iki sorusu var. Sırasıyla yanıtlayayım. Bir yerde 10 yıl kiracı olarak oturmak, kiracıya o yerin maliki olmak veya satın almada bir hak tanımak gibi bir durum yaratmaz. Kiracı bir yerde 10 yıl değil, 15 yıl da otursa yine de kiracıdır ve mülkiyet iddiasında bulunamaz.

Yani okuyucumun sırf 10 yıl kiracı olarak oturduğu için mülkiyet hakkı yoktur. İkinci husus da şöyle: Okuyucum mirasçılar arasında uyuşmazlık çıktığından söz ediyor. Büyük ihtimalle aralarında paylaşamıyorlar. Böyle bir durumda yine tahmini olarak söyleyeyim, biri gidip ortaklığın giderilmesi davası açacak. Bu davada bir mesken, ortaklar arasında bölüştürülemez.

Bu durumda da satışa çıkarılır, satış açık artırma suretiyle yapılır ve açık artırmaya ortaklar da katılabilir, dışarıdan birileri de. İşte böyle bir durumda okuyucum, açık artırmaya katılarak yeterli teklife ulaşırsa bu yeri alabilir. Buna bir mani yok. Ama ihaleye katılan herkesin hakkı ne ise okuyucumun da hakkı o.

***

Peki ortaklar ayrı ayrı kira istemiş, bu durumda ne olur? Doğrusu her isteyene para verilmez. Fakat bir yerin ortağı olanların da birtakım hakları vardır. Ama okuyucum bunların haklarını tek tek araştırıp bir karara varmak durumunda değil. Bu halde kiracı mahkemeye başvurup tediye mahalli ister.

Yani kiraları yatıracağı bir merci tayinini ister. Mahkeme de uygun bir mahaldeki banka şubesini tediye mahalli, yani kiraların ödenmesi için merci tayin eder ve okuyucum kiraları o bankaya yatırarak borçtan kurtulur. Paylaşım işi ise ortaklara düşer. Bu arada beni arayarak veya mesajla yeni yılımı kutlayan tüm okuyucularıma teşekkür eder, iyi seneler dilerim.


Geri Dön