Kiracılar fahiş zamlara karşı çözüm için Ankara’ya yürüyüş başlattı!
Antalya Kiracılar Platformu’nun toplam 14 üyesinin, Antalya başta olacak şekilde birçok kentte gerçekleşen fahiş kira artışları, tahliye taahhütnameleri ile asgari ücret seviyesindeki kira fiyatlarına çözüm bulunması için Ankara’ya yürüyüş başlattığı bildirildi.
Rusya-Ukrayna savaşının ardından yoğun göç alması ve kira fiyatlarının aşırı oranda artması sebebiyle zor bir süreç yaşayan kiracılar, sorunlarını başkent Ankara’ya taşıma kararı aldı. Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre başkent Ankara’ya yürüyüş başlatan Antalya Kiracılar Platformu’nun toplam 14 üyesi TBMM’de siyasi parti temsilcileriyle bir araya gelerek kira sorununun çözümü için 36 maddelik öneri paketi sunacak.
Ekonomim'den Fikri Cinokur'un haberine göre Platform üyeleri, TBMM’de AK Parti, CHP, İYİ Parti, DEVA ve Saadet Partisi milletvekilleriyle bir araya gelecek. Yine paylaşılan bilgilere göre Antalya Kiracılar Platformu Derneği Kurucu Başkanı Cengiz Kul, Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte başlayan yabancı göçü sebebiyle meydana gelen fahiş artışlar, yüksek kira talepleri ve tahliye taahhütnamesi dayatmasına karşı yaklaşık 2 senedir mücadele ettiklerini söyledi.
“YÜZDE 25 SINIRI VE ARABULUCULUK ETKİLİ OLMADI”
Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Antalya merkez ve çevre ilçelerde asgari ücretin üzerinde seyreden kiralar sebebiyle kentten kırsala göç başladığını, fahiş kira artış talepleri nedeniyle ev sahibi ile kiracılar arasında husumetler yaşandığını söyleyen Antalya Kiracılar Platformu Derneği Kurucu Başkanı Cengiz Kul, “Konut sahiplerinin yüzde 500-600 oranında zam talebini kabul etmeyen kiracılar, açılan davalar sebebiyle tahliye kararları ile karşı karşıya kalıyor” diye konuştu.
Yaptığı açıklamada hükümet tarafından çözüm şeklinde sunulan yüzde 25 zam sınırı ve arabuluculuk düzenlemesinin gerektiği kadar etki göstermediğini kaydeden Antalya Kiracılar Platformu Derneği Kurucu Başkanı Cengiz Kul, Antalya Kiracılar Dayanışması Platformu üyeleri wwwchangeorg WEB sitesi üzerinden imza kampanyası başlattıklarını ve kısa sürede 15 binden fazla imza topladıklarını belirtti.
Açıklamasında toplanmış olan imzaların teslim edilmesi ve TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerle görüşmek için başkent Ankara’ya gittiklerini dile getiren Antalya Kiracılar Platformu Derneği Kurucu Başkanı Cengiz Kul toplamda 36 maddelik çözüm önerilerini de TBMM’de grubu bulunan parti temsilcilerine sunacaklarını dile getirdi.
Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre ülkemizin turizm bölgesi Antalya’da yüksek kiralar sebebiyle turistik tesislerin kalifiye eleman bulmakta zorlandığına değinen Antalya Kiracılar Platformu Derneği Kurucu Başkanı Cengiz Kul, “Tatilcilerin gözdesi Antalya’da toplamda 4 kişilik bir ailenin insanca yaşayabileceği 2 odalı bir konutun fiyatı asgari ücretin üzerinde iken, kiracılar, sorun yaşadıkları konut sahibi ile davalık oluyor” dedi.
KİRACILARIN ÖNE ÇIKAN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ NELER?
Söz konusu konu ile ilgili olarak aktarılan bilgilere göre TBMM’de grubu olan siyasi parti temsilcilerine verecekleri 36 maddelik çözüm öneri paketinde, boş tutulan konutların belli bir zaman sonunda kiraya verilme zorunluluğu getirilmesini, konut kiralama ve satışının serbest piyasanın insafına bırakılmaması ve göç politikasının yeniden düzenlenmesi de bulunuyor. Kiracıların konu ile ilgili olarak önerilerinden bazıları şu şekilde:
Yabancılara konut satışında Türk vatandaşı olma şartları ağırlaştırılmalı, konut ve toprak satışıyla koşulsuz şartsız vatandaşlık verilmesi derhal sona ermeli. Türkçe dil bilme şartı da dahil olacak şekilde vatandaşlık sistemi düzene girinceye kadar durdurulmalı ve de zorlaştırılmalı. Yabancıya toprak satışı yasaklanmalı. Ayrıca bu bağlamda Mütekabiliyet Yasası iptal edilmeli. Türk vatandaşı olmak bu kadar ucuz ve değersiz olmamalı.
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarzında konutlar inşa edilmeli ve dar gelirli, emekli, asgari ücretli vatandaşlara devlet tarafından kiraya verilmeli. (Devlet hazinesine düzenli para girişi sağlanmalı)
Belediyelerde konutlar için satış ve kira tespit komisyonları kurulmalı
4 bin Türk Lirası altındaki kiralardan konut sahiplerinden vergi alınmamalı. 4 bin -7 bin Türk Lirası arası yüzde 25, 7 bin -10 bin Türk Lirası arası yüzde 30, 10 bin -15 bin Türk Lirası arası yüzde 40, 15 bin Türk Lirası ve üstüne de yüzde 50 vergi ödemesinin ev sahibinden alınmalı.
Ayrıca tahliye taahhüdü uygulaması kaldırılmalı. Veya yalnızca kiracı kirasını ödemiyorsa, konuta zarar veriyorsa ve mülk sahibi kendi oturacaksa geçerli olmalı. Ayrıca kapıya gelen tahliye taahhüdü kiracıya elden teslim edilmediği sürece de tebliğ edilmiş sayılmamalı. Çünkü gelen kağıtlar kapıya yapıştırılmakta ve maalesef kiracının haberi olmadan itiraz süresini kaçırsın tahliye edilsin diye konut sahipleri tarafından kapıdan sökülüyor. Bu nedenle de tebliğ kağıdı muhtara da bırakılmamalı.
Ev almak isteyenler sahte tapuya dikkat! Üç yabancıya hayali daire satıldı!
EYT’lilere vergi muafiyetinde tüm şartlar belli oldu! İşte tüm ayrıntılarıyla merak edilenler!
O ilde yaşayanlara müjde! 3 bin konut ve 10 bin iş yeri yapılacak!