Kiracılar hangi masrafları kira bedelinden düşebilir?
Birçok kiracı sahip olduğu yasal hakları tam olarak bilmediği için ev sahibiyle çeşitli sorunlar yaşayabiliyor. Ancak kanunlar kiracılara bu konularda sorun yaşamamaları için bazı haklar tanıyor. Peki, kiracılar hangi masrafları kira bedelinden düşebilir?6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda yasal olarak hangi masrafların kim tarafından ve nasıl karşılanabileceği konusunda açıklayıcı maddeler bulunuyor
Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan sorunların başında hangi masrafların kiradan düşüleceği, hangi masrafları ev sahibinin yada kiracının karşılayacağı konusu geliyor. 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda yasal olarak hangi masrafların kim tarafından ve nasıl karşılanabileceği konusunda açıklayıcı maddeler bulunuyor.
Gayrimenkul sahiplerinin, kiraya verecekleri evi kullanıma elverişli bir şekilde teslim etme ve kiralama süresince bu şekilde tutma mecburiyeti bulunuyor.
Bu sebeple kiracının kullanımı sırasında evde çıkan arızaları gayrimenkul sahibi gidermekle yükümlü oluyor. Bu arızalar, tesisat ya da kombi gibi demirbaş eşyalarda gerçekleştiği takdirde tamir bedelini gayrimenkul sahibi ödemekle yükümlüdür.
Ancak boya-badana veya evde keyfi olarak gerçekleştirilecek herhangi bir değişikliği kiracının karşılaması gerekiyor. Eşyalı ev kiralandığı takdirde ise eşyalarda meydana gelen arızanın tamir ücretini yine gayrimenkul sahibi ödüyor. Tamirleri kiracı yaptırdığı takdirde kira bedelinden bu masraflar düşülebiliyor.
Kiracılar hangi masrafları kira bedelinden düşebilir?
Apartmandan kaynaklanan sorunlarda masraflar ev sahibine ait oluyor.
Örneğin boya, dış cephe kaplaması, üst komşudan kaynaklanan sızıntı gibi durumlarda giderler ev sahibine ait oluyor. Ancak kiracı ve ev sahibi arasında yapılacak bir anlaşma ile kiracı bu masrafları kendi üstlenip kira bedelinden düşme hakkına sahiptir. Bu konunun kira sözleşmesinde belirtilmesi zorunlu değildir.
Eğer kiracı eve taşındıktan sonra bir takım sorunlar meydana gelirse bunu kiracı kendi cebinden karşılayıp kiradan düşebiliyor. Bu yasal bir durumdur. Örneğin tesisatın patlaması, kombinin bozulması gibi durumlarda kiracı ev sahibine sormaksızın gerekli tadilatı yaptırıp, faturalarını ev sahibine vererek kiradan düşme yetkisine sahiptir.
1 yıllık kira sözleşmesi bitince kiracı çıkarılabilir mi?
İskan harcı bu yıl ne kadar oldu?
Temmuz ayında kiraya ne kadar zam yapılacak?
İskan ruhsatı nasıl alınır? İskan alabilme şartları nedir?
İskan belgesi olmayan ev alınır mı?
Ev satarken tapu masrafı kime aittir?
Miras intikali tapu ücreti 2022 ne kadar?
Kat mülkiyet tapulu ev alınır mı?
Miras kalan ev için tapu harcı ödenir mi