30 / 04 / 2024

Kiracılara müjde! Fahiş kira fiyatlarına 6 aşamalı çözüm!

Kiracılara müjde! Fahiş kira fiyatlarına 6 aşamalı çözüm!

Fahiş kira fiyatlarına karşı başlatılan çalışmanın çerçevesi ortaya çıktı. Kira zamlarını sınırlamak amacıyla kapsamlı düzenleme gelecek.



Büyükşehirler öncelikli olarak üzere kiraların çok yüksek olduğu kentlerde memura il ve ilçe bazında kira desteği ödenecek. Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) yapılacak düzenleme ile beraber fahiş kira zammı yapan konut sahiplerine hapis ve para cezası verilecek.

Evlerin yaşı, büyüklüğü, niteliğine göre bölge ederi belirlenecek. Devam eden kiracı ev sahibi problemleri yüzünden 1 Eylül tarihi itibarıyla zorunlu arabuluculuk uygulaması başlayacak.

 Kiracılara müjde! Fahiş kira fiyatlarına 6 aşamalı çözüm!

SORUNLARIN BAŞINDA GELİYOR


Başta büyükşehirlerde olmak üzere vatandaşların en çok dile getirdiği problemlerin başında yüksek kiralar geliyor. Bu yüzden, fahiş kiraların yurttaşlar üzerindeki olumsuz etkilerini giderecek politikalara hız kazandırılacak.

Kira harcamalarının azaltılması amacıyla Çevre, Adalet ve son olarak Ticaret bakanlıkları ve ilgili kurumlar çok taraflı bir çalışma gerçekleştiriyor. Evlerde kira artış oranlarına konulan yüzde 25 oranındaki sınır uygulaması 11 Haziran 2002-1 Temmuz 2023 tarihlerinde güncellenen kira dönemlerini içeriyor. Fahiş kira zammı yapan konut sahiplerine de hapis ve para cezası verilecek.

MEMURA KİRA DESTEĞİ VERİLECEK

Bunun yanı sıra, büyükşehirlerde memurlara il ve ilçe bazında kira katkısı ödenecek. Söz konusu destekten kamuda çalışan kadrolu, se  ee özleşmeli memur ve kamu işçilerinin faydalanması öngörüe  ee lüyor.

Ortalama kiralar ve ikamet edilen bölgedeki diğer rakamlar değerlendirilerek geçinme endeksi oluşturulacak. İstanbul, An ee  eekara ve İzmir başta ol e e  mak üzere kira ücretleri değerlendirilerek harcamaları düşürecek. Hayatı kolaylaştıracak tutarlar belirlenecek.

İşte detaylar...


Geri Dön