Kira

Kiracılara tahliye şoku: Kira bedeliniz bu rakamdan düşükse itiraz edemiyorsunuz! Mahkeme karar verdi!

Ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıklarında her gün yeni bir gelişme yaşanıyor. Son örnek Antalya'nın Alanya ilçesinde yaşayan kiracı Tuğra Köklen oldu. Kira bedeli düşük olan Köklen, tahliye kararına itiraz edemedi. İşte ayrıntılar...

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan olaylara her gün bir yenisi ekleniyor. Kira anlaşmazlıkları büyüyor. Özellikle büyük kentlerdeki kira bedellerinin fahiş oranlarda yükselmesi sebebiyle pek çok kiracı kendilerine karşı açılan tahliye davaları ile karşılaşıyor. 

Halk arasında genel olarak tahliye davalarının uzun sürdüğü biliniyor. Tahliye davaları kapsamında, yıllık kiranız belli bir tutarın altındaysa mahkeme haksız bir karar alsa bile, bu karar kesin oluyor ve  istinaf yoluna başvurulamıyor.

Tahliye davası için yeni bir örnek de Antalya'dan geldi. Antalya'nın Alanya ilçesinde kira artışı sebebiyle ev sahibinin tahliye etmek istediği kiracı için jet hızıyla karar geldi. 

Haber Sol'dan Özkan Öztaş'ın haberine göre; Alanya’da yaşayan Tuğra Köklen isimli vatandaşa, ev sahibi tahliye talebiyle dava açtı. 

5 ay önce açılan davanın ilk duruşmasında jet hızıyla kesin nitelikteki mahkeme kararı ile Köklen'in evden tahliyesi yapılacak. 

Konuya ilişkin açıklamasında "Eski eşimle boşandıktan sonra velayetini üstlendiğim çocuğumla kiracı olarak yaşadığımız daireyi yeni bir kişi satın aldı. Bu kişinin oturduğumuz apartmanda hem kendisinin hem de eşinin adına kayıtlı iki evi daha bulunuyor. Kendisi polis memuru. Birinde kendileri yaşıyor diğerinde ise başka bir kiracı var. Benim kiracı olduğum daireyi de satın almışlar. Aynı binada 3 evin sahipleri bunlar. Bana ihtarname yolladılar ve eski ev sahibine ödediğim kira tutarının 4 katını ödememi ve evi 6 ay içinde tahliye etmemi istediler" ifadelerine yer veren kiracı Köklen, çocuğunun sağlığı gereği evini bir anda değiştirmesinin mümkün olmadığına dikkat çekti. 

Kiracı, "Mahkemeye oğlumun eğitim gördüğü özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinin müdürü ve öğretmeninin hazırladığı raporu sundum. Bu raporda oğlumun bu tarz değişimlere zorlanmasının kedisinde ciddi ve kalıcı davranış bozukluklarına yol açabileceği belirtiliyor" dedi ve özel eğitim ve değerlendirme kurulu raporunu da sunduğunun ancak değerlendirmeye alınmadığının altını çizdi. 

Oturduğu daireyi tahliye etmediği için ev sahibi tarafından kendisine tahliye davası açılan kiracı, "Konut sahibi sadece oğlumu evlendirmeyi düşünüyoruz eve ihtiyacımız var bilgilerini vermiş dava dilekçesinde. İhtiyacının gerçek, samimi ve zorunlu olduğunu ispatlaması gerekli. Oğlunun evlenmek üzere olduğuna ilişkin hiçbir delil yok dosyada yalnızca kendi beyanı var. İlk duruşma 5 ay sonra 18 Ocak 2024 tarihinde yapıldı ve ne olduğunu anlamadık. Mahkeme ilk duruşmada davacının iki tanığını dinledi ve hiçbir araştırma yapılmadan davayı kabul etti. Sadece davacı 'oğlum evlenecek' dedi diye davayı kabul etti. Bu şekilde bir şey olabilir mi?" diye konuştu.   

Hakimin, yıllık kira bedelinin 28 bin 250 TL'den az olması sebebiyle kararın kesin olduğunu ve itiraz edemeyeceğini söyledine dikkat çeken kiracı, "Mahkeme aynı kararı benden 500 TL fazla kira ödeyen bir kiracı hakkında verse o kiracının tahliyesi hemen yapılamıyor, itiraz hakkı bulunuyori hatalı ise karar denetimden geçebiliyor ve hakkını bir üst mahkemede arayabiliyor ancak ben arayamıyorum" dedi. 

Tuğra Köklen'in avukatı Canel Durak, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu ve kiracılar arasında maddi ayrım olduğunu, düşük kira ödeyen kiracıların hukuken itiraz haklarının olmadığını dile getirdi. 

"Üstelik bu rakamlar enflasyona göre değiştiği için kiracı davanın açıldığı tarihte bunu karşılıyor olsa dahi davanın sonuçlandığı tarihte rakamlar değiştiği için itiraz hakkı kaybetmiş olabiliyor" ifadelerini kullanan Canel Durak, "ahliye davalarında yıllık kira bedeli dava değeri olarak belirleniyor. Örneğin; 2023'te aylık kira bedeliniz 2 bin lira ise ve 2023 yılında ev sahibiniz size sulh hukuk mahkemesinde ihtiyaç sebebiyle tahliye davası açmış ise bu davada karar 2023 yılı içerisinde alınırsa bu karara karşı istinaf yoluna başvurma hakkınız var. Çünkü 2023'te istinaf sınırı 17 bin 830 TL şeklinde belirlenmiş. Yıllık kira bedeliniz yani dava değeri 24 bin lira olduğundan istinaf sınırının üzerinde kalıyor ve kararın hatalı olduğunu düşünüyorsanız bir üst mahkemeye başvurma hakkınız bulunuyor. Başvuruda bulunduğunuz zaman karar kesinleşmediği için icra da edilemiyor" bilgilerini verdi.

Aynı davada 2024 yılı içinde karar verilirse ve 2024'te istinaf sınırı 28 bin 250 Türk Lirası olduğu için dava değerinin bu sınırın altında kaldığını belirten avukat Durak, "Maalesef bu durum uygulama da çok fazla mağduriyet yaratıyor. Özellikle yoksul vatandaşlar daha kötü koşullara sahip evlerde daha düşük kira bedelleri ödeyebildiği için yaşamak zorundalar. Bu vatandaşlar sırf ödedikleri yıllık kira bedeli tutarı belli bir seviyenin altında kaldığı için hak arama özgürlüğüne de sahip değiller" açıklamasını yaptı. 

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ve Naci Görür'den deprem açıklaması! 2024 depremsiz geçmeyecek!

AK Parti'nin seçim beyannamesi tamam: Öncelik 81 ilde kentsel dönüşüm ve dirençli şehir seferberliği!

25 yıl evli kalana 2.133 TL prim desteği verilecek...

İstanbul'da konut fiyatları geriliyor mu? Ev alacaklar dikkat!