28 / 04 / 2024

25 yıl evli kalana 2.133 TL prim desteği verilecek...

25 yıl evli kalana 2.133 TL prim desteği verilecek...

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ortaklaşa yürüttüğü projeler kapsamında sayesinde, ev hanımlarına emeklilik imkanı sağlanacak.



Türkiye genelinde emekli maaşlarına yapılan zamların yanı sıra, ev hanımlarını da ilgilendiren yeni bir düzenlemede yapılacağı belirtiliyor. İki bakanlık tarafından yürütülen çalışmalar ile ilgili olarak sona gelindiği kaydedilirken ev hanımlarının emeklilik hayalini gerçekleştirmelerini sağlamak adına önemli adımlar atılması bekleniyor.

YILLIK 25 BİN 600 TL PRİM ÖDEMESİ

Ev hanımlarına yönelik başlatılacak olan proje ile, senelik 25 bin 600 TL prim desteği sağlanacak. Bu destek kapsamında ev hanımlarının emeklilik sürecine katkı sağlamalarına olanak tanıyacak.

DEVLETTEN 2.133 TL ÖDEME DESTEĞİ 

takvim.com.tr'de yer alan habere göre; Ev hanımlarının prim ödemelerinin üçte biri devlet tarafından karşılanacak. SGK Uzmanı İsa Karakaş, konu ile ilgili yaptığı açıklama kapsamında, "Ev hanımlarının isteğe bağlı sigorta primleri bugün itibari ile 6 bin 400 Türk Lirası. Devlet ise her ay bu paranın 2 bin 133 TL'sini karşılayacak." diye konuştu.

ÜCRETSİZ SAĞLIK HİZMETİ

Ev hanımları, isteğe bağlı sigorta yaptırarak emeklilik hakkı kazanırken, aynı zamanda bakmakla yükümlü oldukları kişilere sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanma imkanına sahip olacağı kaydedildi.

YIPRANMA PAYI İMKANI

Öte yandan, çalışan anneler ve ev hanımları için gündemde olan bir diğer konu ise yıpranma payı. Bu düzenleme ile uzun süre evde çalışan ve ailelerine hizmet veren kadınlar, emeklilik hedefine daha sağlıklı bir şekilde ulaşabilecekler.

 25 yıl evli kalana 2.133 TL prim desteği verilecek...

EV HANIMLARINA EMEKLİLİK ŞARTLARI

Ev hanımlarına yönelik yapılacak olan emeklilik şartları arasında 25 yıl evli kalmak yer alıyor.

Türkiye'de ikamet edenler ile Türkiye'de ikamet etmekte iken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerdeki Türk vatandaşlarından; 5510 sayılı Kanuna tabi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmayan olması gerekmektedir. 

Yine, sigortalı olarak çalışmakla birlikte ay içerisinde 30 günden az çalışan ya da tam gün çalışmayanlar ve kendi sigortalılıkları nedeni ile Türkiye'de sosyal güvenlik kanunlarına göre malullük ve yaşlılık aylığı almayanlar olarak belirtildi.

18 yaşını dolduranlar. Buna göre kanunun yürürlük tarihinden önce mülga kanunları kapsamında  isteğe bağlı sigortaya devam edenlerin ise herhangi bir işleme gerek kalmadan Kanun kapsamında isteğe bağlı sigortalılıklarını devam ettirebileceklerdir.

Bu süreçte, ilk defa isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin ise örneği Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ekinde bulunan  "İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi" ile ikametgahlarının bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerine/sosyal güvenlik merkezlerine başvuru yapmaları gerekmektedir. Yine tekrar isteğe bağlı sigortalı olmak isteyen sigortalıların ise talep dilekçesi ile müracaatları yeterli olacağı kadedildi.

Bakan Işıkhan'dan ev hanımlarına emeklilik müjdesi! Emeklilik yasasında son dakika gelişmesi!

O kişilere emeklilik kapısı açıldı! Hemen emeklilik için yaş+3'de 1'lik prim desteği sağlanacak! 

Ev hanımları emekli oluyor! Prim desteği, çocuk sayısı detayları

3'te 1 prim destekli ev hanımlarına emeklilik şartları neler? Ev hanımlarına emeklilik başvurusu başladı mı?


Geri Dön