26 / 06 / 2024

Kiracıların son 12 gün korkusu! Yüzde 25 zam sınırı sona eriyor!

Kiracıların son 12 gün korkusu! Yüzde 25 zam sınırı sona eriyor!

Hem ev sahiplerini hem de kiracıları yakından ilgilendiren kira bedellerine getirilmiş olan yüzde 25 sınırı 13 gün sonra sona eriyor. Mülk sahipleri çoğunlukla yüzde 25 sınırını uygulamasa da kağıt üstündeki yasağın kalkmasıyla fahiş kira artışlarının gündeme gelmesi bekleniyor.



1 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla konut kiralarında uygulanan yüzde 25 zam sınırı kalkıyor ve söz konusu bu durum da kiracılar arasında büyük endişeye sebep oluyor. Halktv'de yer alan habere göre Türk Borçlar Kanunu'na 8 Haziran 2022 tarihinde eklenmiş olan geçici madde ile konut kiralarına yüzde 25 zam sınırı getirilmişti ve söz konusu bu sınırlama da 1 Temmuz 2024 tarihine kadar uzatılmıştı. Fakat Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada yeni bir düzenleme yapılmayacağını belirttiği için, söz konusu bu tarihten sonra kira zamları enflasyon ortalamasına göre yapılacak.

Türk Borçlar Kanunu’nun 344. maddesi uyarınca, 1 Temmuz 2024 tarihinde sonra kira zamları Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından her ay düzenli olarak açıklanan 12 aylık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ortalamasına göre belirlenecek. Söz konusu bu durum, kira artışlarının mevcut enflasyon oranlarına göre daha yüksek olabileceği anlamı taşıyor.

Kiracıların son 12 gün korkusu! Yüzde 25 zam sınırı sona eriyor!

İstanbul Politik Araştırmalar Enstitüsü'nün (İPA) İstanbul Barometresi araştırmasına göre, katılımcıların yüzde 49,2'lik kısmı son kira artış döneminde mülk sahibi ile sorun yaşadığını kaydetti. Katılımcıların yüzde 65,2’lik kısmı, son kira artışı döneminde yasal sınır olan yüzde 25'lik orandan daha yüksek bir zam yapıldığını kaydetti. Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre kira artış hızının yavaşlamasına rağmen, kiralar yüksek seviyede kalmayı sürdürüyor. Endeksa tarafından açıklanan verilere göre, son iki senede Türkiye'de kiralar nominal olarak yüzde 265 artış gösterdi.

KİRACILARI ZAM KORKUSU SORDU

Söz konusu tüm bu gelişmeler, kiracılar arasında ciddi bir endişeye de yol açmış durumda. 1 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla geçerli olacak yeni düzenleme ile beraber kiracıların kira artışları karşısında daha fazla zorlanabileceği belirtiliyor. 

Vergi paketine ekleniyor: Engelli yakınının ölümü halinde mirasçılara ÖTV’yi ödeme zorunluluğu geliyor!

Çeyrek altın fiyatı Kapalıçarşı'da ne kadar? Tam altın fiyatı kaç TL? Yarım altın ne kadar? Kapalıçarşı altın fiyatları

3 milyon TL ile nasıl 7 milyon TL'lik ev sahibi olunur?


Geri Dön