Kira

Kiracılı ev alırken bu detayları sakın gözden kaçırmayın: Kiracı uzun süre oturabilir! 

Yeni ev alacaklar, konut sahibi ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar sebebiyle konut almaya çekinceli bakarken; kiracılı ev alacaklar için uyarılar geldi. İşte o paylaşım...

Son zamanlarda kira bedellerinde ve konut fiyatlarında yaşanan artışlar sosyal medyada da sık sık konuşuluyor. Yeni ev alacaklar, kredi faizlerindeki ve fiyatlardaki yükseklik sebebiyle alımlarını ertelemeye yöneliyor. 

Bunların yanı sıra kiralık konut piyasasında da ev sahibi-kiracı anlaşmazlıkları büyüyor. Bir yanda kira zamları ve tahliye konusunda mağdur olan ev sahipleri, diğer tarafta da fahiş kiralardan şikayetçi kiracılar bulunuyor. 

Yeni ev alacaklar, konut sahibi ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar sebebiyle de konut almaya çekinceli bakarken, kiracılı ev satın alacakların dikkat etmesi gerekenler bir bir açıklandı. 

Barınma sorunlarına dikkat çekmek ve çözüm önerileri sunmak için, 'Sorunları çözmenin ilk adımı onları görünür kılmaktır' mottosuyla yola çıkan Kira Günlükleri isimli sayfa, https://x.com/kiragunlukleri resmi X sosyal medya hesabından kiracılı bir ev alırken dikkat edilmesi gerekenleri yazdı. 

Söz konusu paylaşımda, kiracılı bir ev alırken dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralandı:

"1. Eğer satın aldığınız evde kiracı varsa, mevcut kira sözleşmesini de devralmış olursunuz. Bu durumda ilk yapmanız gereken, kiracıya bir ihtar gönderip kira bedelinin yeni banka hesabınıza yatırılması gerektiğini bildirmek ve ihtiyacınız olduğundan dolayı evi boşaltmasını talep etmektir. (Bu aşamaları ayrıntılı anlatan birçok kaynak bulabilirsiniz. Bu nedenle detayına girmiyorum)

Ancak uygulamada kiraya veren veyahut emlakçı tarafından önceden uyarılan kiracı alım sırasında işin bozulmaması için evi hızlıca tahliye edeceği konusunda olumlu tavır içerisinde olur ancak devir sonrasında hızlı tahliye gerçekleşmez.
Bu şekilde tahliye etmesi ihtimaline güvenirseniz ve verilen söz tutulmazsa, ihtiyaç sebebiyle tahliye davası açmanız gerekir. Dava açarsanız, sürecin sonuçlanması en az 1.5 yıl sürecektir. Karar istinafa giderse, ve kiracı 3 güncel kira bedelini yatırarak tahliye kararını durdurursa, bu süre 1.5-2 yıl daha uzayabilir. Bu durumda, "Aldığım evime 3.5 senede geçemedim" diye hukuk sistemine sitem edersiniz.

2. Bunun yerine daha hızlı bir çözüm olarak, içerisinde kiracı bulunan evi alırken kiracı söz verdiğinde bunu yazılı yapmak istediğinizi belirtin. Devralacağınız kira sözleşmesinin kiraya vereni ile kiracı (evliyse eşinin de katılması gerekir) birlikte notere giderek, çıkacaklarını tahüt ettikleri tarihe ilişkin tahliye taahhütnamesi düzenlesinler. Böylece imza inkar, tehiri icra başta olmak üzere süre alan bütün işlerden kurtulmuş olursunuz. 

Ve hatta bu durumlarda kiracının taşınma masrafları yüzünden zora düşmemesi için bir kısım kira bedelinin alınmaması, taşınma masraflarına yardim gibi vaadlerde bulunulur. Bunları da ayrı bir şekilde yazılı hale getirip bir protokol düzenlersiniz, kiracı da bu şekilde kendini garantiye almış olur.   

Kiracı veyahut evi satan ev sahibi böyle bir durumu kabul etmiyorsa o evde kiracının uzun süre oturacağını bilerek evi alın. İnsanlar ev satışı yapılıyor diye sürekli hayatlarını ve eşyalarını bozmak zorunda değil.

 

Peki ev sahipleri, kiracılar ve yeni ev alacaklar bu durumla ilgili neler söyledi? İşte o paylaşıma gelen yorumlar... 

1.5 milyon TL'lik konut kredisinin faizi hangi bankada ne kadar? Konut kredisi hesaplama 2024! 

Fatih Altaylı 2025'te asgari ücrete ne kadar zam geleceğini açıkladı!

Uygun fiyatlı arsa yatırımı yapmanın 8 püf noktası…

TEDB ile yeni dönem başlıyor! Emlak sektöründe oyunun kuralları yeniden yazılacak!