Kiracının sözleşmeyi fesih hakkı vardır!
Tamer Heper Posta Gazetesi'ndeki bugünki yazısında kiracı ve ev sahibi, kiracının sözleşmeyi fesih hakkı, kiralayanın sözleşmeyi fesih hakkını, ev sahibi kiracı arasında yapılan sözleşmeleri kaleme aldı...
Bizim bir evimiz var, altındaki dükkan kirada. Bir müteahhit ile anlaştım, bina yıkılıp yeniden yapılacak. Kiracının sözleşmesi Temmuz sonunda bitiyor. Kendisine ihtarname gönderip Temmuz sonunda çıkmasını istedik. Cevaben çıkmayacağını, hatta Ağustos'tan itibaren kira ödemeyeceğini söyledi. Bunu çıkaramazmışız, böyle kira ödememek gibi bir hakkı var mı?
Atasözü gibi tekrarladığım bir cümle var. Kiracının sözleşmeyi fesih hakkı vardır ama kiralayanın istediği zaman sözleşmeyi fesih hakkı yoktur. Fesih için kanunda yazılı fesih nedenlerinden birinin bulunması şarttır. Siz binanın yıkılıp yeniden yapılacağını söylüyorsunuz. Bu husus tahliyeyi talep nedenlerinden biridir. Ancak kiracı kendiliğinden çıkmazsa elbette dava açacaksınız. Dava sözleşmenin bitimini müteakip bir ay içinde açılacak.
Dava sırasında mahkemeye bina yapımına ait tasdikli projeyi sunacaksınız ve bununla yeniden inşaat yapılacağını ispatlayacaksınız. Ancak dava açacağınız tarih Ağustos ayına denk geliyor. Ağustos ayı ise adli tatil olup sizin açacağınız davanın ilk celsesi yıl sonuna doğru olacak ve belki davanız bir yıl kadar sürecek.
Şimdi bu anlattığım bir tahliye nedeni. Oysa size kiracınızın söylediği gibi Ağustostan itibaren kira ödenmeyecek olursa ikinci bir tahliye nedeni ortaya çıkacak. Kira bedelinin ödenmesi gereken gün gelip de kira ödenmez ise hemen ertesi gün kiracıya bir ihtarname gönderip kiranın 30 gün içinde ödenmesini isteyeceksiniz. 30 gün içinde kira yine ödenmezse 31'inci gün 'temerrüt' nedeni ile tahliyeyi talep hakkınız doğacak. Yani ikinci bir tahliye nedeni oluşacak ve bunun mahkeme süresi ötekinden daha kısa olabilecek. Yani kiracınızın size karşı tavn hukuki ve mantıki değil, hissi. Yani size kızmış. Ancak bu olaylar kızmakla hallolmuyor. Sakın ola ki siz de kızgınlıkla hareket etmeyin, bir meslektaşımın yardımını alın. Zira bu işlerde tarih önemli, dilekçelerde ve ihtarnamelerde kullanılan kelimeler de bir o kadar önemlidir.
Tamer Heper/ Posta Gazetesi