23 / 12 / 2024

Sözleşmede kararlaştırılan tarihte daire teslimlerinin gerçekleştirilmesi!

Sözleşmede kararlaştırılan tarihte daire teslimlerinin gerçekleştirilmesi!

Tamer Heper Posta Gazetesi' ndeki bugünki köşe yazısında Sözleşmede kararlaştırılan tarihte daire teslim edilmiyor. Bu durumda ne yapayım? sorusunu yanıtladı. Sözleşmeye bir taraf uyar da öteki taraf uymazsa, uyan tarafın sözleşmeyi fesih hakkı vardır.




Öyle bir soru sormuşsunuz ki yaz yaz bitmez. Tabii ki kural herkesin sözleşmesine sadık kalması gereğidir. Ancak tatbikatta gördüm ki sözleşmeler de usulüne uygun yapılmıyor. Bu tür sözleşmeler şekle bağlı sözleşmelerdir. Noterde yapılması şarttır. Ancak notere üç kuruş harç ödememek için böyle şekil şartına uyulmadan yapılır ve sonra da ihtilaf çıktığında "Zaten bu sözleşme geçersiz" diye savunmaya çalışılır. 


Peki şimdi siz ne yaparsınız? 

Sözleşmeye bir taraf uyar da öteki taraf uymazsa, uyan tarafın sözleşmeyi fesih hakkı vardır. Sözleşmeyi feshederseniz dairenin size teslim edilmemiş olmasından kaynaklanan tazminatı talep edersiniz. Ancak sözleşmede hüküm varsa bile cezai şart talep edemezsiniz. Sözleşmeyi feshetmezseniz, sözleşmenin içinde hüküm altına alınmış şeyleri talep edersiniz. 


Örneğin adınıza tescil ve gecikmeden kaynaklanan kira gelirinden mahrumiyet. Sözleşmenin geçersiz olduğuna dair savunmaya karşı da Yargıtay, müteahhidin satışında, arsa sahibi ile yapılan kat karşılığı inşaat sözleşmesine atıf yapıldığından size yapılan satışın gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi değil, bir temlik sözleşmesi olduğunu kabul etmekle hükümlerinin uygulanacağını kabul ediyor. Dolayısı ile tescil talebinin kabul edilmesi gerektiğini ifade ediyor. Uygulama da bu yönde. 


Demek ki sizin sözleşmenizin incelenmesi şart. Bunun incelenmesi sonucu, dairenin halihazır durumu da gözönüne alınarak yukanda saydığım çözümlerden birine karar vermek gerekecektir. Neticede bu bir hesap meselesi, yeter ki hesabınızı doğru yapın. 


Doğru karar verdikten sonra da tüketici mahkemesinde dava açacaksınız. Talebiniz tescil yönünde olacak ise bazı Yargıtay kararlannda, dairenin tapuda tescil edilmesinde hukuki engel bulunması halinde arsadan hisse tescil edilmesi gerektiği yönünde kararlan vardır ki bana kalırsa bu karardan bir süre sonra dönülecektir. Zira sözleşmeye başlılığa aykın bir durumdur. Sözleşmede bir daire satışı vaad olundu ise ancak bunun tescili talep olunabilir, bir başka şeyin tescilini talep hukuken mümkün olmamalıdır. 


Tamer Heper/Posta Gazetesi


Geri Dön