22 / 12 / 2024

Kiracının tayininin çıkması halinde kira sözleşmesi!

Kiracının tayininin çıkması halinde kira sözleşmesi!

Belirsiz süreli sözleşmede en az altı aylık bir bildirim süresine uyulmak koşuluyla, taraflardan her biri sözleşmeyi feshedebiliyor. Peki, kiracının tayininin çıkması halinde kira sözleşmesi ne olur? İşte yanıtı..



Kiracının tayininin çıkması halinde kira sözleşmesi!

Kira hukuku gereğince; belirsiz süreli sözleşmede, fesih bildirim süresi sözleşme veya yerel âdetle belirlenmemişse, en az altı aylık bir bildirim süresine uyulmak koşuluyla, taraflardan her biri sözleşmeyi feshedebiliyor.


Aksine bir anlaşma yoksa, tarımsal taşınmazlara ilişkin ürün kiralarında yerel âdetçe uygulanan bahar veya güz mevsimleri için; diğer ürün kiralarında ise herhangi bir zaman için fesih bildirimi yapılabiliyor.


Peki, kiracının tayini çıkarsa ne olur? Kiracının tayininin çıkması olağanüstü fesih hakkı kapsamında yer alıyor mu? Kiracının tayininin çıkması halinde kira sözleşmesi ne olur?


Olağanüstü fesih

a. Önemli sebepler

MADDE 369- Taraflardan biri, kira ilişkisinin devamını kendisi için çekilmez hâle getiren önemli sebeplerin varlığı durumunda, sözleşmeyi yasal fesih bildirim süresine uyarak her zaman feshedebilir.

Hâkim, durum ve koşulları göz önünde tutarak, olağanüstü fesih bildiriminin parasal sonuçlarını karara bağlar.


b. Kiracının iflası

MADDE 370- Kiracının iflası hâlinde sözleşme, iflasın açıldığı anda, kendiliğinden sona erer. Ancak, kiraya veren, işlemekte olan kira ve tutanağa geçirilen eşya için yeterli güvence verildiği takdirde, sözleşmeyi kira yılının sonuna kadar sürdürmekle yükümlüdür.


c. Kiracının ölümü

MADDE 371- Kiracının ölümü hâlinde, onun mirasçıları ve kiraya veren, altı aylık yasal fesih bildirim sürelerine uymak koşuluyla, sözleşmeyi feshedebilirler.  


Kanunda olağanüstü fesih kapsamında, kira ilişkisinin çekilmez hâle gelmesi, kiracının iflası ve kiracının ölümü gibi nedenler bulunuyor. Ancak kiracının tayininin çıkması, bu kapsamda yer almıyor.


Kiracının tayininin çıkması durumu, Yargıtay kararlarına göre farklı değerlendiriliyor. Tayinin beklenen bir tayin olduğu mu yoksa beklenmeyen bir tayin olduğu mu, karar açısından önem teşkil ediyor.


Ancak, ev sahibinin mağdur edilmesi halinde, kiracıdan kira bedelinin ödenmesi istenebiliyor. Bu nedenle, kesin ve doğru karar için tarafların bu hususu dava konusu etmesi gerekiyor.



Kiracı kontratı nasıl fesheder?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön