Kira

Kirada yüzde 25 şartı kalkarsa, zam sınırı neye göre hesaplanır?

Kirada yüzde 25 zam sınırı kalktığında ne olacağını vatandaşlar merak ediyorlar. Bu kapsamda kira zamları nasıl olacak? Ev sahipleri ne kadar zam yapabilecekler?

Kirada yüzde 25 zam sınırı kalkıyor mu? Konu ile ilgili açıklamada bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten geldi. Bakan Şimşek, yaptığı açıklama kapsamında yüzde 25 zam sınırının devam etmesi için hiçbir neden olmadığını söyleyerek kirada zam sınırının kalkacağı mesajını da vermiş oldu. 

Durum böyle olunca kirada uygulanan yüzde 25 zam sınırı kalkar ise zam neye göre uygulanacak? Ev sahibi istediği zammı yapabilir mi? Buna göre, iki senedir yüzde 25 zam sınırı devam ediyordu. Kira sözleşmesi sona eren eski kiracıların kiralarına tavan zammı yüzde 25 olarak belirleniyor ve bu şekilde de sürüyordu. Fakat bu yeni dönemde böyle olmayacağı açıklandı.

KİRA ZAMMI NASIL OLACAK?

Kira zammı eskiden olduğu gibi yine Temmuz sonrasında senelik enflasyon ortalamasına göre belirlenecek. 12 aylık enflasyon ortalaması hesaba katılacak ve kiraya yapılacak zam bu sınırla belirlenmiş olacak.

ARTIŞ ORANI NASIL BELİRLENECEK?

aydinlik.com.tr'de yer alan habere göre; 3 Mayıs'ta nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı. Nisan ayı ve önceki 11 ayın eklenmesi ile çıkan sonuç 12'ye bölünüyor ve yıllık ortalama enflasyon belli olmaktadır. Buna göre, kira zammı ise bu rakama göre tespit edilmektedir. Bu oran geçen ay yüzde 59.64 olmuştu. Eğer kirada yüzde 25 zam sınırı olmasaydı geçen ay kira sözleşmesi yenileyecek ev sahipleri, kiraya en fazla yüzde 59.64 oranında zam yapabilecekti. Fakat yüzde 25 sınırı olduğu için zam yüzde 25 ile sınırlı kaldı.

Temmuz sonrası artık kira zammı bu enflasyon ortalamasına göre yapılacak. Beklentilere göre Temmuz ve sonrası kira zamlarında tavan rakamlar şöyle;

Haziran ayı enflasyon ortalaması beklentisi 64.6 oranında.

Temmuz ayı enflasyon ortalaması beklentisi 70.9 oranında.

Ağustos ayı enflasyon ortalaması beklentisi 64.1 oranında.

Eylül ayı enflasyon ortalaması beklentisi 62.4 oranında.

Ekim ayı enflasyon ortalaması beklentisi 60.6 oranında.

Kasım ayı enflasyon ortalaması beklentisi 58.8 oranında.

Aralık ayı enflasyon ortalaması beklentisi 56.9 oranında.

Kira artışlarındaki yüzde 25 sınırı devam edecek mi? Bakan Şimşek açıkladı!

Avrupa Birliği'nde emlak kaosu! Ev sahibi - kiracı oranları şaşırttı!

Bodrum'da kiralar yüzde 70 arttı! Günübirlik kiralar 1 milyon TL'yi buldu!

Kiraya yapılan 10 puanlık artış ölüm riskini yüzde 8 artırıyor!